Благодарение на псевдонауката и конспирациите в социалните мрежи немското общество

...
Благодарение на псевдонауката и конспирациите в социалните мрежи немското общество
Коментари Харесай

Синоптиците и науката - новият враг на народа в Германия: Климатични истерици, Системни бърборковци, Платена пропаганда

Благодарение на псевдонауката и конспирациите в обществените мрежи немското общество става все по-объркано в визиите си за действителността. 

Наред с лекарите и журналистите " под ножа " на разбирачите от всичко са и синоптиците и учените.

От телевизионния екран синоптиците ни предават прогнозата за времето.

Често в техните включвания става дума и за климатичната рецесия - като причина за рисковото време.

И точно поради това в Германия те все по-често стават жертва на атаки на хора, отричащи науката, съобщи Дойче Веле. Обществено-правната немска телевизия АРД споделя в своя публикация за повишената неприязън към водещите на прогнозата за времето в немските малките екрани.

През лятото на 2023 имаше доста повече репортажи за събития, свързани с рискови температури и нови метеорологични феномени. Горските пожари в Италия, непрекъснатите превалявания в Алпите и наводненията в Гърция бяха част от тях. Станахме очевидци и на най-горещия юли, откогато се води статистика на температурите. Климатичната рецесия играе все по-голяма роля в прогнозата за времето и към този момент е мъчно да се пренебрегва.

" Климатът и времето са разнообразни неща, само че климатичната система, която се трансформира, оказва въздействие върху времето. Така в метеорологичните системи се случват промени. Просто е значимо тази връзка да се обясни ", споделя Йозден Терли, който е синоптик в обществената медия ZDF. Той счита, че е значимо да осведоми хората за изменението на климата, а това е и част от работата му.

Но за хората, които отхвърлят науката, това е изключително дразнещо. Те разгласяват гневни мнения и насочат нападки в обществените мрежи.

" Защо се превръщаш в марионетка на климатичните истерици? ", " Още един гръмък, който повече не трябва да се слуша " или пък " Системен празнословец, това е всичко " - по този начин наподобяват част от мненията. 

Аргументи " ad hominem " и други офанзиви

" Това е така наречен argumentum ad hominem. Опитвате се да отклоните вниманието от същинския спор, в случай че разполагате с доста малко или въобще не разполагате с контрааргументи, а вместо това се пробвате да атакувате качествата и характерностите на хората ", изяснява психологът Филип Шмит от Института за планетарно здраве към Университета в Ерфурт. Още по време на пандемията, напомня той, научните теории неведнъж бяха нападани по този метод.

Йозден Терли и неговият сътрудник Карстен Шванке, водещ на прогнозата за времето по АРД, се изправят лице в лице с сходна неприязън съвсем всеки ден. Шванке споделя, че има от ден на ден опити за заплашване. Но надалеч освен в Германия офанзивите на хората, които отхвърлят науката, са насочени конкретно против метеоролозите. Подобни случаи има и в други страни - да вземем за пример в Испания и Съединени американски щати. Най-силно наранени са синоптиците, които се появяват по малкия екран. Нападките към тях са най-различни - те стартират с обиди и обвинявания, че се популяризират неистини, и стигат чак до заплахи и враждебност на расистка основа.

В случая с Шванке и Терли измежду коментаторите се срещат и съперници на публичните медии. Но и синоптиците в немските частни телевизии все по-често стават жертва на нападки. Редовно получаваме сходни известия, удостоверява говорителка на wetter.com, където се продуцират всички метеорологични излъчвания на групата ProSieben/SAT 1.

Обвинения в платена пропаганда 

Албан Бурстер, който показва прогнозата за времето по ProSieben и по SAT 1, е добре осведомен с офанзивите - самият той чете и чува сходни нападки постоянно. " Хората все по-често споделят, че разпространяваме платена агитация, че драматизираме прекалено климатичната рецесия, че би трябвало да отстъпим от ляво-зелената ни идеология ", показва Бурстер. Той изяснява, че изключително в обществените мрежи тонът през последните месеци е станал доста по-рязък.

Негативни реакции има и в каналите на обществените мрежи на синоптици на RTL, казва говорителка на компанията. Към тях се насочат обвинявания в нервност, преувеличаване и всяване на боязън, подбудени от идеологически претекстове.

" Всичко е разрешено "

Хората, отричащи науката, получават поддръжка и на политическа и медийна основа, изясняват метеоролозите. Особено дяснопопулистките партии са си сложили за задача да нападат научно одобрени позиции, споделя психологът Филип Шмит. " Идеята зад това е да се внуши, че всичко е разрешено. Тоест в случай че към този момент не можете да вярвате на нищо, даже и на научните данни, тогава аз мога да ви описвам всичко допустимо ", изяснява той. 

" Според мен учените, метеоролозите и публицистите би трябвало да отбраняват по-смело своите тези и да не се помиряват с всичко ", декларира Терли пред АРД. " Ако обстоятелствата към този момент не се одобряват насериозно, значи имаме голям проблем в нашето общество, който надалеч надвишава тематиката за отричането на науката. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР