Благо СОЛОВ е на 51 години. Роден е в Пазарджик,

...
Благо СОЛОВ е на 51 години. Роден е в Пазарджик,
Коментари Харесай

Благо Солов: Обединихме се, за да градим мостове

Благо СОЛОВ е на 51 години. Роден е в Пазарджик, където за повторно се кандидатира за кмет. Солов е общински консултант и сполучлив бизнесмен - притежател на известна мебелна компания. Семеен е, има наследник на 27 години и 11-годишна щерка, на която от 8 години е приемен родител.

- Г-н Солов, какво ви стимулира да се кандидатирате още веднъж за кмет на Пазарджик при толкоз доста и тежки проблеми за решение в общината?

- Обичам Пазарджик, тук съм роден, тук съм градил кариера и развивал бизнес. Вярвам, че можем да живеем по-добре в Пазарджик и знам по какъв начин да го създадем. Ако предишния път не завоювах, то сигурно и не изгубих. Научих доста повече за локалните избори - по какъв начин да се оправям с съответните проблеми, по какъв начин да вляза в конкуренцията доста по-подготвен, с цел да съумея. Това не е моята борба за кмет, а предизвикателство пред нашата община по пътя към смяната.

- Защо приехте номинацията за кмет с поддръжката на Българска социалистическа партия?

- Никога не съм членувал в политическа партия. Но усещам своята работа, своя бизнес като обществена отговорност. Човек не може да живее добре, в случай че хората към него не живеят добре. Представете си обстановката, при която вие сте изцяло удовлетворен и имате всичко. И какво от това, в случай че приятелите ви не се усещат добре, съседите ви не се усещат добре, хората от улицата ви не се усещат добре!? Със сигурност и вие няма да се чувствате добре. Човек не е виновен единствено пред себе си, а когато има благоприятни условия, би трябвало да оказва помощ на близките и да трансформира към по-добро и средата, в която живее. Вярвам, че решението да си протегнем ръка с Българска социалистическа партия беше умно, тъй като е по-важно да градим мостове и да работим в екип в полза на жителите на Пазарджик.

- Как бизнес опитът ви ще способства за развиването на Пазарджик? Кои сполучливи практики ще въведете в администрацията и ръководството на общината?

- Идвам от действителния бизнес. Умея да повеждам договаряния и да диря евентуални сътрудници. Вярвам, че ще притеглим качествени вложения, само че това може да се случи единствено с бистрота, която наложително би трябвало да осигурим на хората, които имат интерес да основат собствен бизнес в Пазарджик. Кметът не е просто административна фигура, той би трябвало да е добър собственик и управител. Аз съм последовател на положителната дисциплинираност и реда и бързото взимане на решения. Бих въвел и гъвкаво работно време за административно обслужване на жителите и компаниите. Повишаването на квалификацията и уменията на чиновниците е нещо, на което също доста държа. Това води както до по-добро възнаграждение, по този начин и до възстановяване на обслужването и качеството на работа.

- Как ще избегнете спор на ползи и какво ще се случи с бизнеса ви, в случай че бъдете определен за кмет?

- Направил съм своята преценка и нямам терзания от нищо, тъй като при мен всичко е намерено. Бях единственият претендент за кмет, който още при започване на акцията обществено оповести своите годишни данъчни заявления. Приканих и другите претенденти да го създадат, тъй като в една акция се влиза с открити карти. Надявах се да покажат, че приходите им дават отговор на стандарта им на живот и са съумели хора, с мениджърски умения, които желаят да ръководят общината, с цел да дават, а не да вземат. Не го направиха. Честно давам отговор и на този въпрос, който ми задавате. Имам съдружници в бизнеса, както и пораснал, и квалифициран към този момент наследник, който може да продължи започнатото. Аз съм постигнал задоволително за себе си и в този момент желая да дам на Пазарджик от времето и професионалната си подготовка, тъй че дружно да живеем по-добре.

- Пазарджик стана център на разнообразни кавги. Оказа се и че е от мощно задлъжнелите общини. Как ще решите финансовия проблем?

- Община Пазарджик е с 26 млн. лева отговорности към банкови и небанкови финансови институции. Около 4 млн. лева са неизплатените отговорности към снабдители. Обаче доста от компаниите, работили за общината, имат така наречен актуване, само че не им е платено. Допускам обаче, че действителният размер на отговорностите към компании и снабдители е към 8 млн. лева Трябва да се прибавят и още 8 млн. лева общински отговорности за ръководство на битовите боклуци. Тези пари с години са събирани от жителите като такса боклук, само че Тодор Попов не ги е плащал и по този начин е оформил един нов огромен дълг. Освен това всяка година общината генерира спомагателни отговорности сред 2 и 4 млн. лева, т.е. харчи повече в сравнение с има и приключва годината с бюджетен недостиг. Очаквам в края на 2019 година брутният размер на отговорностите на община Пазарджик да са към 50 млн. лева Това са доста пари. Ако ги разделим на броя на жителите на общината, излиза, че всеки един би трябвало да извади по 810 лева, с цел да покрие отговорностите й. Преди 12 години Тодор Попов пое общината с хазна, в която имаше остатък. Няма да разясня кой е отговорен, само че изводите са явни.

Очертаващата се дългова рецесия не разколебава желанието ми да поема ръководството на Пазарджик. Ще повеждам диалози с всеки от кредиторите - банки, страна, компании, частни лица. Убеден съм, че е допустимо да реализираме разсрочване на задълженията, тъй че общината да продължи да действа обикновено. Всъщност тези 50 млн. лева са цената на фонтаните по кръстовищата и всички други " екстри ", които Попов построи. Но нещата не опират единствено до фонтани, а и до това хората да имат работа, да посрещат по-спокойно харчовете си и да заплащат налозите си, с цел да има повече доходи в общинската хазна.

- Кои са целите в управническата ви стратегия?

- Ще поддържаме локалните бизнесмени и ще им осигурим административна помощ и еднакъв достъп до всички общински поръчки. Ще подтикваме земеделските производители, като осигурим изкупуване на продукцията им от дребни локални индустриални цехове и като им предоставим безвъзмезден достъп до общинските пазари и борси. Тези и доста други ограничения, с които ще рестартираме стопанската система, ще доведат до нараснало търсене на работна ръка и увеличение на заплащането в община Пазарджик.

За страдание през последните години системата за платено паркиране в Пазарджик се трансформира в средство за облагодетелстване на една близка до властта компания и непрекъснат тормоз над жителите. " Синята зона " ще бъде отстранена в настоящия й тип. След изчерпателен разбор и спор с жителите ще се вкара зона единствено за места, където е нужна, или където паркирането натоварва напредването на публичния транспорт. Успоредно с това ще бъде призната нова скица за придвижване на автобусния превоз в града и селата.

За никого не е загадка апетитът на досегашните ръководещи да разпродават общинско имущество. Моят метод е по-различен. Общинското имущество би трябвало да се ръководи рационално и да се мисли за години напред. Например градският пазар е един от знаците на Пазарджик и би трябвало да остане общински. Ще ремонтираме пазара и ще го създадем едно от най-приятните места за разходка и извършване на покупки в центъра. Ще създадем детските градини в Пазарджик безвъзмездни. Това е част от грижата ни за децата и младите фамилии.

- Кои са най-силните ви страни и за какво хората би трябвало да поддържат тъкмо вас и листата на " Българска социалистическа партия за България "?

- Листата ни с претендентите за общински съветници е показана най-много от младежи, усмихнати, положителни и експерти в своята област. Само в нашата листа има толкоз доста дами - 21 от общо 41 претенденти за общински съветници. Това са умни и амбициозни девойки, подготвени да дадат всичко от себе си. Изградихме един добър екип, който ще бъде потребен за работата в бъдещия Общински съвет. Убеден съм, че гласоподавателите ще харесат нашия метод да търсим млади, можещи и обществено ангажирани претенденти за общински съветници. Аз самият съм диалогичен човек - диря разговор с всеки за разрешаване на проблемите. Има хора, с които сме били на друго мнение през годините, само че не се тормозя да ги потърся, когато би трябвало, да се обединим към идея, която е в полза на всички. Местните хора желаят най-накрая общината да бъде ръководена от човек, родом от Пазарджик, който милее за града и селата, познава проблемите и е подготвен да поеме ръководството, за богатството на хората.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР