Блага вест долетя от Пловдив. Днес, 27 януари, комисия от

...
Блага вест долетя от Пловдив. Днес, 27 януари, комисия от
Коментари Харесай

За 101 000 лв. реставрираха къщата на Верен Стамболян в Пловдив

Блага новина долетя от Пловдив. Днес, 27 януари, комисия от Министерство на културата е приела работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян.

Тя е културна полезност с категория „ национално значение “, част от Архитектурно-историческия резерват „ Старинен Пловдив ”, която цели 20 години очакваше да възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Реставрацията става допустима, откакто през 2021 година общинският институт „ Старинен Пловдив “ подписва контракт с Министерството на културата по план за даване на целева финансова поддръжка за осъществяване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „ Верен Стамболян “. Става дума за сума в размер на 101 000 лв..

След извършена социална поръчка, за реализатор е определена фирма „ Рестстрой “ ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата са осъществени от екип с началник Елена Кривошиева, по план на Никола Стоянов. Те завършват в края на ноември 2021 година.

В комисията от Министерството на културата, която през днешния ден е приела работата по реставрацията на къщата, по силата на член 83а от Закона за културното завещание, са били включени представители на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към МК, представител на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и на Община Пловдив.

Пред комисията е бил показан отчет и цялостна документи за процеса на реставрацията. Това е направил шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент Елена Кантарева-Дечева и представител на компанията реализатор - „ Рестстрой “ ЕООД - инж. Константин Константинов.

Няколко думи за къщата на Верен Стамболян

Тя е ситуирана на югоизточния скат на Джамбаз тепе, като е издигната през втората половина на XIX век.

Представлява двуетажна симетрична постройка с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна украса. От 70-те до края на 90-те години на предишния век, постройката е била предоставена за креативна база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 година мазилката на нейната богато декорирана фасада е сменена с нова, само че изписването не е възобновено. От 2010 година в къщата е ситуирана непрекъснатата експозиция с творби на известния пловдивски художник Димитър Киров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР