БЛА, безпилотният летателен апарат, или както е предпочитано да се

...
БЛА, безпилотният летателен апарат, или както е предпочитано да се
Коментари Харесай

„Те са получили много задачи и всеки път се доказват повече "

БЛА, безпилотният летателен уред, или както е желано да се назовава във Военновъздушни сили " отдалечено ръководен " публично има единствено четири ескадрили, само че се смята за една от главните в корпуса.

Около 75 % от всички летателни часове на военновъздушните сили се правят с дронове. „ Ако хората у дома бяха разбрали какви благоприятни условия носи този масив за националната сигурност, какви невероятни акции правят, евентуално биха си помислили че това е научно-фантастичен филм “, изясни върховен чиновник на Военновъздушни сили с който разговаряхме.

 

Същият чиновник продължи: „ През последните години на масива бяха дадени множествено задачи и всякога те се потвърждават даже и повече. Ако преди, към 20 години, единствено специфични елементи виждаха безпилотни самолети в своите интервенции, през днешния ден тези самолети са в активността на съвсем всеки пълководец на батальон ".

 

На този декор и заради броя на оперативните летателни часове командирът на Военновъздушни сили реши да удвои броя на ескадрилите на БЛА през идващото десетилетие.

„ Тези самолети към момента не са на място, където ще заменят напълно пилотираните масиви, макар че са поели доста задачи, да вземем за пример самолетите „ Чайка “ (шахаф), които са били изведени от приложимост. Но бъдещето е в комбинирани задачи на самолети със и без водач “, акцентира старшият.

 

Най-оперативната ескадра

 

200-та ескадрила се смята за най-оперативната в корпуса през последните години. На този декор, наред с други неща, тя получи премията за шеф на щаба за 2006 година. " Няма интервенция на ИОС без БЛА във въздуха. Това може да бъде срутване на дом на терорист, търсен арест в териториите или интервенция в границите на BAMB (битка сред битките) ", изяснява офицер и оператор в ескадрилата.

Що се отнася до борбата против Иран, Сирия и Ливан, ескадрилата и Военновъздушни сили като цяло пазят безмълвие. Според задгранични изявления част от офанзивите в Сирия са били осъществени от безпилотни самолети, летящи ракети към задачите. Може да се допусна, че те са били и значителен фактор за събирането на разследващи данни, откакто Иранците са се открили в Сирия и системата за Противовъздушна отбрана, която са основали там.

„ Ние сме най-бързият, най-доверяващият и не по-малко значимо, на ниска цена, детайл за събиране на разследваща информация от въздуха “, изяснява офицер от 200-ият ескадрилата.

Неведнъж в другите задачи 200-та ескадрила, която оперира  самолети “Shoval “, работи с друга ескадрила БЛА, която оперира други самолети като Eitan или Zik. „ Имаме способността да действаме в естетика с всеки пилотиран или безпилотен аероплан. „ Работата върху разнообразни платформи е нещо, върху което работим доста, до момента в който в действителност тази композиция създава умножител на мощността, да вземем за пример “шовал “ с хеликоптер Apache “.

Подобно на операторна Война зала, от самолетните оператори се изисква по едно и също време да управляват другите арени.

„ Той може да се озове че лети над Газа, ненадейно се реалокира в взетите териториите, с цел да поддържа силите, а на идващия ден е в Ливанския бранш ", изяснява офицерът. „ Всяка такава сцена има собствен зложелател и свои лични условия. Но част от нашата мощ е способността да действаме естествено в всяка от тези арени. "

„ Въпреки че седите в климатизиран вагон в средата въз основата, усещате по какъв начин вървите със войските на земята ", акцентира операторът с който говорихме. „ Тук има оператори, които са спасявали живота на бойци, когато са разкрили противотанкови отряди които са били на път да стрелят по тях, или когато са разпознали снайперски позиции и бързи огневи кръгове се затвориха върху тях.

 

Основните интервенции в Газа

 

Господин, с който разговаряхме в ескадрилата означи че такава комбинирана мощ е помогнала за измъкването от Газа преди две години, когато офицерът от елитното поделение подполковник М. е бил погубен. „ Мисиите бяха разграничени сред нас и хеликоптерите и други средства и това фрапантно усили възможностите за триумф на спасяването ", сподели същият.

Командирът на Военновъздушни сили реши да награди ескадрилата с признателност за присъединяване им в интервенцията, което демонстрира че те са играли забележителна роля в нея.

200-та ескадрила беше и тази която наблюдаваше от близко висшата фигура на Ислямския джихад Баха Абу Ел-ата, който беше погубен от Израелската армия през ноември 2019 година Трябва да се означи, че последният не беше единственото търсено лице в листата и операторите на ескадрилите също следват няколко други цели до като при започване на ноември беше решено, че Ел ата ще бъде индивидът който би трябвало да бъде отстранен, и това беше утвърдено от политическия ешелон.

Една от най-трудните задачи за осъществяване е намирането в интерес на унищожаването на ескадрили на ракетни установки. През годините Военновъздушни сили съумяха да изградят дарба за бързо прекъсване на огъня в тези отряди, когато повече от един път бомби и ракети удариха пускови установки секунди след изстрелването на първата ракета. Неведнъж отрядите са били унищожавани преди изстрелване на ракета.

От друга страна, терористичните организации вложиха много в намаляването на времето за експозиция и затрудняваха работата на Военновъздушни сили, което беше добре усетено измежду операторите на БЛА.

„ Враговете, от другата страна продължава да се учи и те са доста сполучливи в намаляването на времето за експозиция по време на стрелбата “, означи един от операторите с които говорихме.

Ракетните отряди се трансфораха в вид подземно отклоняване с който е мъчно да се оправи. С течение на времето ние сме по-ефективни когато процесът ни на образование и усъвършенстване е десетки пъти по-добър от този на другата страна “.

 

Да се спечели  въздушна борба без водач

 

200-та ескадрила е известна още като „ Първата ескадрила на БЛА “ и както подсказва името й, е основана при започване на 70-те години, когато стартира да лети по Fairby, който е първият БЛА, който е заловил и употребен най-вече за снимка и задачи за  подлъгване на врага.

Повече от 40 години ескадрата работи с тясно съдействие с аерокосмическата промишленост и през годините оперира с безпилотни летателни системи. Едно от тях е „ златното “, което беше сполучливо употребявано в първата Ливанска война.

Малка история бе записана през 1981 година, когато аероплан на Сирийските военновъздушни сили, МиГ-21, прави опит да смъкна дрон на ескадрила. Това беше първият път  когато една въздушна борба приключи с победа на дрон и операторът даже получи документ за аборт.

200-ият ескадрила също взе участие в убийството на някогашния общоприет секретар на Хизбула Абас Мусави. На 16 февруари 1992 година следобяд са изстреляни БЛА от туп “сърчер “ на ескадрилата.

Малко по-късно те към този момент бяха „ заловили “ ескорт, в който пътуваше водачът на Хизбула.

В 14:50 ч. Хеликоптерите Apache от Военновъздушни сили излетяха и се сприятелили към безпилотни самолети, с цел да маркират задачата. Докладва се в мрежата: „ Контакт с очи,разбира се че транспортното средство е това, което в този момент заобикаля. “ Отговорът беше: „ Положително, заобиколи в този момент “. В 16:32 ч. Ракета “която се е качила на маркировката на БЛА ", умъртви генералния секретар на Хизбула.

През 2007 година ескадрата размени своите самолети с БЛА от вид Heron, създадени от IAI, известни в Военновъздушни сили като " Пътека " (шовал).

Самолетът принесе  голям скок напред, когато година по-късно те завоюваха премията на началника на щаба за най сполучливи отделения.

През 2016 година, когато самолетите “чайките “ напущат службата, ескадрата поема отговорност за въздушните задачи на Военноморски сили, като самолета “шовал “  във военноморската си настройка извършва доста защитни задачи за на военноморската граница на Израел и икономическите води на страната.

Следващата стъпка на ескадрилата може да бъде приемането на по модернизиран и напреднал модел на безпилотния аероплан " Херон " MK II, по този начин и в Военновъздушни сили също демонстрират интерес към него.

 

Статията е написана
от Шей Леви и е оповестена в израелския новинарски уеб страница „ Mako “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР