БК Спартак - Плевен ще се завърне в европейските клубни

...
БК Спартак - Плевен ще се завърне в европейските клубни
Коментари Харесай

Спартак-Плевен се присъединява към Европейската северна баскетболна лига

БК Спартак - Плевен ще се завърне в европейските клубни шампионати от есента. Селекцията на Любомир Минчев ще се трансформира в първия български участник в Европейската северна баскетболна лига.

Плевенчани ще приключат интервал от 13 години без присъединяване в европейски клубен шампионат. За последно Спартак се изявява в Балканската лига през 2009/2010, когато финишира пети в своята група.

Европейската северна баскетболна лига (ENBL) е учредена през лятото на 2021 година и от нея са част от професионални мъжки клубове от Северна, Централна и Източна Европа. Предназначен е за отбори, които желаят да се състезават на интернационално равнище. Първият сезон включва осем тима от Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Беларус и Русия, в това число няколко национални медалисти с богат районен и интернационален опит.

Във втория сезон отборите доближават до 16 в две групи. Докато тези Беларус и Русия са изключени, тимове от Израел, Украйна и Косово се причисляват. Тим от Сърбия също е измежду тях, само че се отдръпва в последния миг, което значи, че участниците са понижени до 15.

След основаването на шампионата първенци в двата сезона дотук стават полски отбори. Това са Анвил през 2022 година и Стал Остров Виелкополски през 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР