Бизнесмени сглобяваха пъзел по време на благотворителен коктейл, който целеше

...
Бизнесмени сглобяваха пъзел по време на благотворителен коктейл, който целеше
Коментари Харесай

Бизнесмени сглобяваха пъзел за преобразяването на „Рада Кирк...

Бизнесмени сглобяваха пъзел по време на благотворителен коктейл, който целеше да набере средства за дотъкмяване на строителните действия в бившето сиропиталище „ Рада Киркович “. На негово място ще се появи нова обществена услуга – Комплекс за ранно детско развиване.



За да бъде преобразена остарялата постройка обаче са нужни още 150 000 лева Комплексът ще се обитава на два от етажите на „ Рада Киркович “, като общината ги отдава чартърен за прилагане на фондация „ За нашите деца “.

Още при идването, в къща „ Иван Черноземски “, донорите получаваха по един плик. В него имаше късче от пъзел, като концепцията е след края на вечерта всички части от пъзела за Комплекса да бъдат съединени и той да отвори порти още през юни. Това значи, че би трябвало да се съберат най-малко 150 000 лева Бизнесмените имаха опцията да дарят на място посредством пос терминал или през идващите дни по банков път.



Историята на Ирина и нейното дете, която беше разказана по време на благотворителния коктейл, съумя да трогне предприемачите. Преди 4 години Ирина схваща, че детето й страда от рядко заболяване. Диагнозата е митохондриална болест. Тя и брачният партньор й изпадат в потрес и не могат да одобряват болестта досега, в който в живота им не се появява екип на „ За нашите деца “. Така в продължение на повече от година с тях работят психолог и музикотерапевт, а крайният резултат е излизане от психическата невъзможност, в която са изпаднали.



„ От това по какъв начин обществото се грижи за дребните деца и възрастните се вижда какъв брой е напреднало едно общество. Общината застава и постоянно ще застава зад такива начинания. Имал съм опция да бъда в домове. Никак не е елементарно да гледаш тези деца и да изживяваш техния свят “, през сълзи сподели кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„ Вдъхновяващо е по какъв начин локалната власт и бизнеса поддържат идеята – всяко дете да има опция да живее в семейство “, означи посланикът на Англия Роб Диксън, под чийто патронаж беше събитието. На него участва и Илия Динков, зам.-председател на Сдружение „ Бизнеса за Пловдив “.



Дарените средства от благотворителния коктейл ще бъдат употребявани за ремонта на пространствата, в които ще се намират музеят на историята на обществените домове и академията. В академията ще се организират работилници. Там ще се възродят остарели занаяти с създатели и бизнесмени от Капана.

Реновирането на етажите стартира преди 18 месеца и беше осъществено със средства на донори. В акцията тогава се включиха 40 компании от цялата страна, а посредством социална поръчка за осъществяване на ремонтните действия беше определена Арт Сити Строй.



Помещенията на третия етаж са главно ремонтирани, а на мястото на празните и изпорутени стени са се появили кабинети за работа с психолог, логопед, обществен служащ и рехабилитатор. Стените им са цветни, а остарелият, прогнил паркет е сменен с нов ламинат. Залата за психическо консултиране е оборудвана с венецианско огледало, т.е. тези, който са от другата страна на огледалото могат да следят какво се случва в стаята.



Друга стая пък ще бъде отделена за работа с психомоториката. Там ще се намира и библиотека на играчките. „ Библиотека на играчките е един инструмент, който разрешава на децата и фамилиите да ги взимат от комплекса, а родителите да бъдат подготвени по какъв начин да ги употребяват, с цел да подобрят положението на детето “, изясни Стела Александрова, управител, „ Социални и интегрирани услуги “ в „ За нашите деца “. Оборудването към момента липсва, само че ще бъде впечатляващо.

Изградени са и санитарни пространства, както и стая за почивки и обяд, и такава за събиране на списък. Предвидена е и приемна за родителите. Тя се намира тъкмо до рецепцията, която към момента не е построена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР