Бизнесменът Васил Божков е рекордьор по обвинения. Той има 19

...
Бизнесменът Васил Божков е рекордьор по обвинения. Той има 19
Коментари Харесай

Васил Божков е рекордьор по обвинения - от неплатени 700 млн. лева от хазарт до подбудителство на 3 убийства


Бизнесменът Васил Божков е рекордьор по обвинявания. Той има 19 по три досъдебни производства, в това число и за подбуждане на три убийства. Както и към този момент втора година е с наложени наказания от Съединени американски щати по световния закон “Магнитски ”.

Затова се очакваше да бъде задържан незабавно откакто кацне на софийското летище от Дубай. Дори източник от държавното обвиняване, учуден от медийната нервност към полета на нискотарифната самолетна компания и пасажера в нея, попита: “Не мога да схвана... Идва си един обвинен, влиза в ареста, делата му не престават. Нищо изключително ”.

Малко по-късно държавното обвиняване в действителност заяви, че в границите на 72 часа, колкото е прокурорското задържане, ще внесе искане в Софийския градски съд (СГС) за непрекъснат арест.

И макар че Божков още веднъж заприказва, че отива при “бухалките ”, намеквайки, че политици и прокурори стоят зад ареста му, върховен обвинител импровизирано изясни, че дори и предприемачът да се яви  като очевидец против Бойко  Борисов, няма да отпаднат  обвиняванията за поръчкови  убийства и неплатени  хазартни такси.

Божков е освен обвинен, само че и основен очевидец по дело за изнудване. От Дубай предприемачът нееднократно е твърдял, че е плащал милиони, с цел да върви хазартният му бизнес. Началото на следствието против него е поставено на 20 декември 2019 година, като то се води за изнудване посредством закани за живота и физическо принуждение. Ключов очевидец става Цветомир Найденов. Той и брат му Боян Найденов подават сигнал в прокуратурата, че Божков се опитал да им отнеме част от бизнеса, обвързван с Efbet, а също и че дължал голяма сума неплатени налози и такси  на бюджета.

През 2020 година двамата братя прекараха много време в закритата към този момент Специализирана прокуратура.

На 29 януари 2020 година точно тази прокуратура оповестява, че на предприемача са повдигнати обвинявания. Първоначално за управление на проведена незаконна група, основана през януари 2014 година, с цел да прави насила, изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения, подкупи, пране на пари.
 Съпругата на Божков Елена Динева беше най-дълго в ареста - 8 месеца. Съпругата на Божков Елена Динева беше най-дълго в ареста - 8 месеца. 
Основната част от обвиняванията обаче засягат нарушавания на Закона за
хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 година не били платени такси за към 700 млн. лв.. В идващите две години таксите бяха предмет на не едно и две административни каузи. Божков твърди, че е безупречен към хазната.

Той е упрекнат и за управление на проведена незаконна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани. Започват претърсвания в дома му на бул. “Васил Левски ”, в Комисията по
хазарта и в офиса му на ул. “Московска ”. Дни наред полицията вади от постройките артефакти, картини, скъпи предмети.

В Народното събрание е импортиран законопроект за лишаване лиценза на частните
лотарии. Божков обаче към този момент не е в България. Самият той обяснява, че пътуването му в  края на януари 2020 година било  авансово замислено.

и е станало с персоналния му аероплан. Отишъл в Дубай по работа дружно с дясната си ръка Георги Попов. Започналата акция го принудила да остане в арабските емирства, където след обиските на офисите му бил арестуван и отведен в Абу Даби. Божков прекарал 3 седмици зад решетките и твърдеше, че за това време никой не го е търсил. Успял да откри телефон, с цел да се свърже с локален юрист и да го наеме, с цел да го освободят. Официално настояването за неговото изгонване е изпратено в Дубай на 17 февруари 2020 година

Обвинени стават с изключение на Георги Попов и други двама от най-близките му - Борис Бекяров и Александър Тумпаров. Математикът Бекяров е съучастник на предприемача в “Еврофутбол ” още от 90-те години на предишния век. Тумпаров не беше задържан,  тъй като началото  на разследването  го свари в болница.

 
 Александър Тумпаров (вляво) и Георги Попов. Александър Тумпаров (вляво) и Георги Попов. 
Заради здравословни проблеми му бе наложена мярка за неотклонение “парична гаранция ”.

На 19 февруари е арестувана и дамата на Божков Елена Динева, а малко след нея за два дни и синът му Антон. Динева в действителност е обвиненият по делото, който стои най-дълго в ареста - цели осем месеца. През май 2020 г.  Божков получава нова  порция обвинявания, и  то повече от съществени.

Пак задочно е притеглен към наказателна отговорност за управление на проведена незаконна група, основана за осъществяване на тежки умишлени престъпни закононарушения - рекет, изнудване, в това число четири убийства и едно обезчестяване. Мишените на четирите убийства бяха упоменати с букви - Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.

Започнаха спекулации с имената. Завесата се открехна малко чак два месеца по-късно в апелативния спецсъд на мярка на двама арестувани - юрист Славчо Марков и Веселин Близнаков, съгласно прокуратурата също част от групата. На същото съвещание изплуваха имената на обществени персони, както и се разбра, че показания са дали няколко очевидци с загадка самоличнонст.

Прочетени бяха показанията на Константин Бухлев, който тогава се намираше в пандиза във Варна. При своите разпити в края на май 2020 година той декларирал, че Роман Логвиненко, който беше наказан на 10 години като уредник на покушението против Алексей Петров през 2015 година, му бил споделил, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко обяснил, че целта е Алексей Петров, а другата е Делян Пеевски.

Друг очевидец с загадка идентичност под номер 532 твърдял, че в диалог Божков му споделил, че шефът на неговата защита стрелял по Манол Велев през 2007 година Точно това следствие обаче беше спряно през юли 2023 година, тъй като нямало какви дейности повече да се правят по следствието. Каква ще е ориста на делото през днешния ден, откакто и Манол Велев е мъртвец след 15 години в кома, не е ясно.

Божков беше разследван задочно и за закононарушения по глава първа от Наказателния кодекс - закононарушения против републиката. Това дело беше, че е финансирал митингите през 2020 година против Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха упрекнати и прекараха известно време в ареста негови близки, както и бизнеспартньори.

През същата 2020 година бе пребит основният редактор на “168 часа ” Слави Ангелов и бяха задържани физическите причинители Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. По време на правосъдния развой очевидецът Ивайло Серафимов обществено уточни, че Васил Божков е платил 50 хиляди лв. за нападението над журналиста, а самият побой е проведен от Красимир Каменов - Къро, към този момент мъртвец.
 Синът на Божков Антон също беше арестуван, само че съдът го пусна след три дни. Синът на Божков Антон също беше арестуван, само че съдът го пусна след три дни. 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР