Бизнесменът и създател на Уолтопия Ивайло Пенчев сигнализира за пореден

...
Бизнесменът и създател на Уолтопия Ивайло Пенчев сигнализира за пореден
Коментари Харесай

София тех парк е блокирал над 800 000 лв. на Уолтопия в серия съдебни дела

Бизнесменът и основател на " Уолтопия " Ивайло Пенчев алармира за следващ епизод от правосъдния тормоз от страна на държавното сдружение " София тех парк " по отношение на компанията му.

" Уолтопия " е най-големият производител на катерачни стени в света, а централата ѝ се намира на територията на " Тех парка ".

В дълъг и ядосан пост във Фейсбук Ивайло Пенчев разказва близо 5-годишна сага, в която индиректно намесва и името на Делян Пеевски.

До момента против неговата компания са заведени три следващи правосъдни каузи, поради които са блокирани над 800 000 лева от фирмените сметки.

Две от тях са изгубени от " София Тех Парк " на втора инстанция, само че все пак държавното сдружение не се отхвърля от претенциите си към " Уолтопия " и неотдавна е задействало и трети иск, излиза наяве от поста на Пенчев.

Той обръща внимание, че " София Тех Парк " разполага с над 101 млн. лева капитал от обществени средства, а за времето на съществуването си е натрупал съвсем 11 млн. лева загуба.

" Тъжната истина е, че когато накой открадне доста пари, той може да си купи благосклонностите на доста хора. И не са криви техпаркаджиите че харчат национална пара и стават все по-зловредни. Виновни сме си ние, че поносим налозите ни да бъдат прахосвани по този начин безхаберно. А това е единствено един нищо и никакъв техпарк с някви мижави 100 милиона за хабене. Държавата ни е цялостна с сходни схеми ", написа Ивайло Пенчев.

Проблемите му стартират още през 2019 година, когато Тех паркът беше част от активите на Министерството на стопанската система отпред с Емил Караниколов. През 2020 година посред огромните митинги Бойко Борисов в профил Караниколов от кабинета, с цел да " разсее подозренията ", че Делян Пеевски и Движение за права и свободи въздействат в ръководството на ГЕРБ през трима съответни министри - икономическият беше измежду тях.

Пенчев твърди, че в този интервал е почнало " мръсно, долнопробно, безочливо, гнусно, нахално, незаконно изнудване ", с което на " Уолтопия " е препоръчано да заплати " с отстъпка " хипотетични дължими такси за ръководство и поддръжка на инфраструктурата и общите елементи в парка за 4 години в размер на няколкостотин хиляди лв..

" Не одобрих предлагането им, само че и не занимавах обществеността с грижите, които имам. Не занимах и прокуратурата. Казаха ми, че техпаркът към този момент бил на Делян Пеевски, прокуратурата - и тя, тъй че нямало смисъл да се прахосвам ", написа той във FB.

През 2020 година действителното се стига до завеждане на две каузи против " Уолтопия " от страна на държавното сдружение, което ръководи целия комплекс.

Заради тези искове в началото са запорирани всички банкови сметки на компанията на Пенчев, който съумява да накара съдът да остави запора единствено върху съответната изисквана сума - над половин милион лв.. Той обръща внимание, че това се случва в разгара на Covid-пандемията, когато клиентите на сдружението му свиват внезапно поръчките си и компанията е съкращавала " стотици хора " поради рецесията.

" София тех парк " губи първото дело на две инстанции и заплаща правосъдните разходи на " Уолтопия ", а съгласно Пенчев - и второто дело към този момент е решено в негова изгода на втора инстанция.

През лятото на 2023 година Пенчев провокира шефовете на сдружението да дойдат " на празненство " при него, с цел да си получат формалното съобщение за изгубеното дело, от което те се криели.

От позицията му във Фейсбук излиза наяве, че парите на компанията му към момента са под запор, до момента в който ищците обмислят дали да апелират.

Междувременно управлението на " Тех парка " е завело трети правосъден иск за над 350 000 лева, който Ивайло Пенчев дефинира като " рекетьорски ". Отново съдът е разпоредил запор върху всички сметки на " Уолтопия ", преди да се съгласи да го ограничи до претендирания размер.

Тех паркът оспорва пред съда и желанието на " Уолтопия " да построи ролглайдер към постройката си, за което е получила позволение за планиране.

В момента мажоритарен притежател на " София тех парк " е Министерството на нововъведенията и растежа (93%), като Държавната консолидационна компания също е акционер с 2,97%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР