Бизнесменът и съиздател на Икономедия Иво Прокопиев осъди прокуратурата за

...
Бизнесменът и съиздател на Икономедия Иво Прокопиев осъди прокуратурата за
Коментари Харесай

Иво Прокопиев осъди прокуратурата да му плати 40 000 лв.

Бизнесменът и съиздател на " Икономедия " Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лв. обезщетение поради повдигнатото против него нелегално обвиняване за пране на пари. Прокуратурата ще би трябвало да заплати още близо 5000 лв. разноски по делото, водено по Закова за отговорността на страната, написа. Решението на Софийският градски съд не е дефинитивно и прокуратурата може да го нападна пред апелативния съд.

Делото за пране на пари беше поради продажбата на компанията за рандеман и преправка на индустриални минерали " Каолин ". Прокуратурата твърдеше, че Прокопиев и двама негови сътрудници са знаели, че имуществото, което продават, е добито посредством закононарушение. " Каолин " бе продадена на немската компания " Кварцверке " (Quarzwerke) през 2013 година

Въпросното дело против Прокопиев е следващ неуспех на шумно рекламирано от прокуратурата следствие, което изначално изглеждаше обречено на крах и бе тълкувано като произвол против съиздателя на сериозните към властта издания " Капитал " и " Дневник ". В последна сметка прокуратурата сама се отхвърли и приключи делото.

През 2019 година прокурори нахлуха в офисите на Прокорпиев на бул. " Цар Освободител ", с цел да събират доказателства. Тогавашният началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинявания не се засяга издателската активност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна неведнъж и от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров (междувременно Цацаров оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ, а след това подаде оставка и се върна във висшата прокуратура,, който да оглави).

Делото за пране на пари против Прокопиев стартира по сигнал на известния някогашен тв водещ и евродепутат Николай Бареков на 25 юни 2012 г. 

В решението, с което се присъжда компенсацията на Прокопиев за противозаконното обвиняване, Софийският градски съд показва, че предприемачът е потърпевш от повдигнатото обвиняване, тъй като когато то е за " пране на пари ", името на индивида е опетнено, а в случай че става въпрос за огромен бизнесмен, това е и проблем в бъдещата връзка с евентуални сътрудници и клиенти.  " Поне в българското общество е известно, че господин Прокопиев е разследван. Това, че е оневинен, надали е необятно публикувана и осмислена вест. Последиците от неоснователното обвиняване и последвалото произвеждане, евентуално ще понижават във времето, само че в никакъв случай няма да се заличат напълно (освен това, изявленията в интернет остават, въпреки и в кеширани версии, могат да се намерят елементарно при търсене години по-късно, като това е по този начин и макар " правото на забравяне) ", написа съдът. Според него едва ли може да се чака от търговски субекти в страни с обичайно демократично ръководство и съответно настояща правосъдна система, в миналото напълно да възстановят доверието си към Прокопиев и обвързваните с него сдружения.  " Следва да се подчертае, че икономическите загуби на сдруженията, не са предмет на делото ", прецизира съдът.

Прокопиев. Обвиняеми по това дело бяха и някогашните министри от първия кабинет " Борисов " – Трайчо Трайко и Симеон Дянков. По него Прокопиев бе упрекнат за едно изявление по време на съвещание на Съвета за обществено съдействие. Тримата бяха изцяло оправдани от съда на две инстанции, а прокуратурата се отхвърли да стачкува пред висшия съд. Сега тримата имат право да осъдят прокуратурата и за това нелегално обвиняване.

Въпреки че Прокопиев е изцяло оневинен, негово имущество за близо 200 милиона лв. продължава да бъде запорирано. 

В Бургаския областен съд се води редом дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лв. от законната продажба на " Каолин ". Второто дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество на семейство Прокопиеви бе спряно от Софийския градски съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР