Бизнесменът и руски олигарх Роман Абрамович съди ЕС заради наложените

...
Бизнесменът и руски олигарх Роман Абрамович съди ЕС заради наложените
Коментари Харесай

Роман Абрамович си търси 1 млн. долара от ЕС - за нанесени щети

Бизнесменът и съветски олигарх Роман Абрамович съди Европейски Съюз поради наложените му наказания след старта на войната на Русия в Украйна. И претендира Съюзът да му изплати 1 млн. $ обезщетение поради " нанесени вреди ", заяви The Wall Street Journal. Претенцията е парите да бъдат преведени по сметка на благотворителна организация, следена от считания за непосредствен до Кремъл милиардер.

Съдебният иск, заведен от Абрамович, е и с гледище глобите против него да бъдат анулирани. Мотивът - олигархът е получил поданство в Португалия през 2021 година - т.е. преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари т.г. А органиченията, наложени му поради войната, включително конфискуване на активи, запориране на банкови сметки и възбрана за пътешестване, нарушавали главните му права като европейски жител.

Абрамович претендира 1 млн. $ да бъдат предоставени на фонда, основан за приемане на приходите от продажбата на британския футболен клуб " Челси ". Олигархът беше заставен да се раздели с клуба през май месец на консорциум от вложители за 4,25 милиарда паунда (5,2 милиарда долара).

Бившият губернатор на Чукотка не е измежду глобените от Съединени американски щати олигарси. Той попада единствено в описите на Англия и Европейския съюз. От началото на войната той е съветският милиардер с най-тежки финансови загуби, като съгласно данни на The Times благосъстоянието му е се е стопило на половина спрямо предходната година. Въпреки че Вашингтон не го е поставил в своите забранителни описи, предишния месец американските управляващи желаеха. Става дума за Boeing 787-8 Dreamliner и Gulfstream G650ER, които неколкократно са прелетели сред Истанбул и Москва, нарушавайки американския надзор на износа.

The Wall Street Journal отбелязва, че Роман Абрамович не е единственият съветски милиардер, който претендира по правосъден ред анулация на наложените им европейски наказания. Олигарсите Алишер Усманов, и вършат същото.

Усманов оспорва обвиняванията на Европейски Съюз, че поддържа войната в Украйна, и желае 20 000 $ за правосъдни разходи. Авен и Фридман пък не са съгласни с изказванието на Брюксел, че са забъркани в браншове на съветската стопанска система, които " обезпечават забележителен източник на доходи за съветското държавно управление ".

Според Bloomberg към 30 руснаци, наранени от западните наказания след началото на войната в Украйна, са поискали рестриктивните мерки да бъдат анулирани по правосъден път. В обявата от началото на юли източници на организацията настояват още, че не е изключено някои от настояванията да съумеят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР