Бизнесменът Димитър Георгиев е спечелил делото срещу Министерството на културата

...
Бизнесменът Димитър Георгиев е спечелил делото срещу Министерството на културата
Коментари Харесай

С 30 млн. строят музей и хотел в дупката до Стария град

Бизнесменът Димитър Георгиев е спечелил делото против Министерството на културата за терена южно от Стария град и се приготвя да го преобрази с 30 млн. вложения. Той е притежател на парцела от 16 години. Заради разногласия с ведомството обаче той не можеше да строи нищо в него. " Преди 2 месеца съдът се произнесе в наша изгода и в този момент на ход е общината. Предстои нов Подробен устройствен план, който би трябвало да се утвърди от институциите, и чакаме най-сетне да влезе в експертния съвет ", разяснява пред " Марица " Георгиев.

По план в " дупката " ще се построява хотел и огромен музей, в който да се експонира археологията. " Надяваме се този път да успеем, тъй като неведнъж сме понижили индикаторите, които се изискват по Закон за устройство на територията с оглед да не засенчваме тепето и да покажем скъпата археология по най-хубавия метод ", сподели още предприемачът. Старините ще бъдат експонирани по най-хубавия метод, като по-голямата част ще бъде под купол.

Археологията ще се реставрира и запази според Закона за културно-историческото завещание. " Така мястото ще се трансформира в нов туристически център, който ще притегля пловдивчани и гостите на града ", изясни Димитър Георгиев. Според него у нас няма различен подобен частен вложител, който да се е захванал с толкоз огромен археологически обект от национално значение.

Интервю с Димитър Георгиев четете в днешния брой на вестник " Марица "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР