Бизнесът трябва да приложи AI в работните си процеси“Вдигаме вълната

...
Бизнесът трябва да приложи AI в работните си процеси“Вдигаме вълната
Коментари Харесай

БАСКОМ: Убеждаваме хората в полезността от изкуствения интелект

Бизнесът би трябвало да приложи AI в работните си процеси

“Вдигаме вълната на осъзнаване за полезността на AI по невиждан метод ”, споделя Доброслав Димитров (снимка: БАСКОМ)

От нещо, което изглеждаше любопитно, разбирането за  изкуствения разсъдък се трансформира в модел, който би трябвало да бъде прибавен в работните процеси на ежедневно равнище, съобщи Доброслав Димитров, ръководител на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ, на събитие от поредицата Business Tree, отдадено на сполучливите образци за внедряване на изкуствен интелект в бизнеса.   

“Успяхме да се срещнем с доста хора, да им разкажем за ИИ, да ги убедим в неговата полза и да вдигнем вълната на осъзнаване по невиждан метод. Благодарни сме, че бяхме чути и от страната в лицето на Министерство на образованието и науката, което създаде насоки за учителите по какъв начин ИИ да бъде употребен в образованието. Това вярно положително отношение е тъкмо противоположното на схизмата ИИ да бъде неразрешен и да не прекрачва прага на учебното заведение, храм на образованието ”, показа Димитров.

Изкуственият разсъдък е мощна технология, само че нещата не се изчерпват просто посредством потреблението му. Необходими са доста по-сложни знания, доста по-задълбочена експертиза и система, с цел да сме сполучливи, употребявайки ИИ, разяснява Марина Шидеров, основател на формата Business Tree и шеф на Fram Creative Solutions.

За бизнеса в България са значими корпоративните образования, на които да бъде в детайли разказвано за изгодите от ChatGPT. „ Опитът ми през последните 5 месеца сподели, че на равнище мениджъри има схващане, само че на равнище чиновници доста хора към момента не имат вяра какви умения има ChatGPT. Въпреки това има компании, които прегърнаха концепцията и трансформираха вътрешнофирмените си процеси, имплементирайки  ChatGPT в работните си процеси ”, описа Красимир Стоев от Академията IT Talents.

Той очерта две равнища на внедряване на изкуствен интелект в дадена компания. „ Първото равнище е потребление на ИИ услуги от чиновниците – там задачата е да се вдигне самостоятелното КПД. Това равнище следва да е безспорната норма от тук насетне. Второто равнище е фирменото равнище, където към този момент може да използваме подготвени ИИ услуги и да интегрираме свои в процесите – да вземем за пример да автоматизираме оценката на CV-тата по отношение на условията на дадената работна позиция, да автоматизираме прегледа на фактури и създаването на информации за счетоводството. Това е увеличение на фирменото КПД ”.

Предизвикателството през днешния ден е във фината конфигурация на моделите, които по един революционен метод вземат решение проблеми, изглеждали нерешими единствено до няколко години, разяснява Павлин Добрев от Bosch Digital. Резултатите от няколко извършени от него проучвания демонстрират по какъв начин ИИ може да бъде употребен за възстановяване на уменията и продуктивността. Към всеки от опитите бе прибавен QR код, който води към действителната поредност от заложени въпроси и задания на моделите (т.нар. промптове), употребявани от него. Примерите обгръщат основаване на софтуерна архитектура, генериране на презентации, основаване на игри, методика за самоподготовка за изпити, сполучливо издържани със документ след това и мн. други
още по темата
Не бива да се не помни, че ИИ дава стремежи от нас резултат, а друг, който е верен, акцентира Павлин Добрев. В този смисъл самообучението би трябвало да е непрестанно и двустранно – и на машините, и на хората.

С помощта на ИИ охранителна компания в България съумява вярно да разпредели ресурсите си по време на Covid-пандемията и да обезпечи изцяло цялата си активност, без това да води до загуби за бизнеса, описа за плана Георги Налбантов от Childish.AI. Разработеният програмен продукт съумява да планува карта на заболеваемостта при чиновниците на база данни в съвсем действително време. Други два плана са осъществени в Холандия – в областта на онкологията и минното дело с директен резултат в съхраняването на човешки животи.

За момента всички принадлежности, основани на ИИ, са просто помощници, улесняващи работата на инженерите, съобщи някогашният медалист от олимпиади по информатика и сегашен бизнесмен Никола Борисов, който се включи в събитието от Силициевата котловина. Притеснително би било в случай че моделите станат прекомерно огромни, с цел да бъдат обозрими за експертите.

Никога до момента динамичността в областта на технологиите не е била толкоз бърза и експоненциална, а измененията – толкоз непредсказуеми, както през последните 6 месеца, счита доктор Артур Кордон – един от най-влиятелните интернационалните специалисти в използването на ИИ, който е роден в България, само че от дълги години работи в Съединени американски щати като академик и бизнес съветник.

По думите му, най-точно по тематиката какво ни чака, се е изказал Джеф Кендъл – кръстникът на ИИ. На въпрос по какъв начин той вижда бъдещето на изкуствения разсъдък след 5 години, Кендъл споделя, че преди една е можел да отговори, само че в този момент не би могъл.

“Една от аргументите за това, която има значително стопански последици е, че ние нямаме фундаментално схващане на генеративните модели. Ползваме резултатите, само че не разбираме тяхната същина. Нашият мозък, който има 100 милиарда неврона, го разбираме по-добре, в сравнение с GPT4, който има трилиони параметри ”, безапелационен бе доктор Кордон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР