Бизнесът ще заработи отново на 21 декември. Това обещание държавата

...
Бизнесът ще заработи отново на 21 декември. Това обещание държавата
Коментари Харесай

Властта обещала на бизнеса затварянето да е само 3 седмици


Бизнесът ще проработи още веднъж на 21 декември. Това заричане страната към този момент е дала на бизнес огранизацията стана ясно от думите на икономическия министър Лъчезар Борисов пред Българска национална телевизия. Той изясни по какъв начин въобще не бил склонен да се затваря бранш „ Икономика “, само че склонил, тъй като това щяло да е единствено за три седмици. В същото време здравният министър и шефовете на лечебни заведения обясниха ясно, че след 21 декември може да има разпределяне на част от ограниченията, само че поетапно и поради заболеваемостта.

Бизнесът, предстоящо, към този момент се оплаква, че няма да издържи, макар че множеството търговски обекти ще продължат да работят, не се затварят хотели, нито къщи за посетители.

Само по време на този локдаун, бизнесът ще заплати на страната към 3 милиарда лв. налози, сподели пред БиТиВи ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. И незабавно изясни, че икономическият бранш би трябвало да получи доста сериозна поддръжка от страната за този период. Премиерът Бойко Борисов пък разяснява още през вчерашния ден, че в случай че бизнесът желае поддръжка като в Германия, би трябвало и да заплаща налози като в Германия.

Този локдаун ще коства на страната 350 – 400 млн. лв., пресметна общественият министър Деница Сачева перди ден. Толкова са плануваните сега планове на икономическото и обществено министерство за идващите 3 седмици, които продължавали да работят по ограниченията в поддръжка на бизнеса, т.е. може да се чакат още ограничения в поддръжка на ликвидността на компаниите.

Според Радосвет Радев „ има два метода в тази обстановка: единият – даваш директна помощ на предприятието или другият - просто му разрешаваш да не заплаща неща, които са отговорности “. И двата метода в последна сметка водят до това, че в стопанските субекти остават свободни пари. През това време се заплащат налози - налог здания, такса боклук, общински налози, е позицията на бизнеса. Тук в България няма никаква интензивност по тази втора тематика, безапелационен беше Радев.

Според него от всички подхванати досега ограничения към бизнеса - единствено две работят – за ликвидността на дребни и микро предприятия и помощта за дребни и междинни предприятия.

Според икономическия министър Лъчезар Борисов „ най-песимистичният сюжет е загубите да са над 1 милиарда лв. “.По думите му към този момент не се планува удължение на мораториума върху заемите. Обмисля се работодателите да бъдат обезщетени с % на база оборота от предходната година.

„ За да имаме здрава стопанска система, би трябвало да имаме и здрав народ, тъй че постигнахме баланс да имаме и независимост в стопанската система, с цел да има малко затворени браншове ", е мнението на Борисов.

Основно затвореният бранш е ресторантьорството, само че секторът на търговията остава отворен, като се изключи моловете, повтори министърът. По думите му решението е взето на база на „ доста дълбоки разбори, в това число статистически и стопански “ и това е било мнението на Оперативния щаб.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР