Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да

...
Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да
Коментари Харесай

Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите

Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да свърже Бургас с Варна.

Надеждите са автомагистрала " Черно море " да облекчи освен туристическия поток към курортите, само че и интернационалния директен трафик.

95-годишният Георги Михайлов си спомня по какъв начин през 50-те години на предишния век с възторг почнало строителството на скоростен жп път от Бургас до Варна.

" Мисля, че беше 54-а година. Целта беше да се направи тунел, да се избегнат завоите в планината нагоре. Толкова бързаха обекта, работеше се с доста хъс, обаче внезапно стопираха ", споделя Георги.

Тодор Желев, който има сервиз край пътя, знае друга история за несполучливото строителство на директна жп линия.

" Почват да вършат два тунела - единият от страната на Кошарица, другият от страната на Варна. Разминават тунелите и планът стопира. И край “, споделя той.

Така през 70-те стартира план за автомагистрала и още веднъж стопира. Днес претрупан през лятото и мъчно пристъпен през зимата поради завоите пътят Варна - Бургас е призрачен сън за пътуващите.

Алтернативният Дюлински проход пък е в неприятно положение. Заради пандемията туристическият отрасъл разчита главно на летовници от Румъния, Украйна и Молдова.

За да стигат от север до южните курорти обаче, би трябвало и безвреден и комфортен път.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР