Бизнесът иска промени за ДДС, за осигуровките, за общинските налози

...
Бизнесът иска промени за ДДС, за осигуровките, за общинските налози
Коментари Харесай

АИКБ: Фирми, затворени заради COVID-19, да не плащат такса смет

Бизнесът желае промени за Данък добавена стойност, за осигуровките, за общинските данъци и други поради изключителното състояние. Асоциацията на индустриалия капитал е подготвила пакет с съответни оферти за " намаляване на икономическите последствия " от  коронакризата и упорства държавното управление, работодателите и синдикатите да ги обсъдят на заседание на тристранния съвет още на следващия ден, в понеделник.

 

АИКБ упорства компаниите, затворени поради епидемията, да бъдат освободени от такса " боклук " и сграден налог за месеците, през които не са работили.  И още: да се отсрочи внасянето на ДДС по фактури, които не са платени; на блокираните поради ковид микропредприятия - с личен състав до 9 души, да бъдат изплатени обезщетения - еднократно по 1000 лева; страната и общините да не събират наеми от компаниите наематели за месеците на изключителното състояние.

От АИКБ напомнят, че Законът за изключителното състояние въобще не мина през разискване в тристранния съвет, тъй като се постановяваше незабавно да бъдат задействани основни ограничения. Но в този момент упорства за полемика по спомагателни ограничения, които могат да смекчат икономическата рецесия.

Работодателската организация предлага предприятията да получат експресна помощ - в пари или в натура, за стерилизация на работните пространства, за обезпечаване на персонални защитни средства и дезинфектанти - съгласно броя на заетите по трудов контракт.

АИКБ показва, че в миг, в който транспортът на артикули е сериозно значим, а е мощно усложнен, България би трябвало да размени хартиените товарителници с електронни. Използването на е-товарителница води до икономисване на време, по-добра отчетност, по-добър надзор от страна на държавните органи, има екологичен резултат и води до усъвършенстване в междуфирмената задлъжнялост, акцентират от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР