Бизнесът бие аларма. Задават се масови съкращения заради вдигането на

...
Бизнесът бие аларма. Задават се масови съкращения заради вдигането на
Коментари Харесай

Бизнесът бие аларма: Идат масови съкращения заради умеличената МРЗ

Бизнесът бие тревога. Задават се всеобщи съкращения поради повдигането на минималната работна заплата на 933 лв.. Хасково е измежду 6-те града в страната, в които растежът на минималната работна заплата ще се усети най-силно, настояват специалисти от Института за пазарна стопанска система. Хасково е измежду 6-те области в цялата страна, където минималната работна заплата е над 70% от междинната.

Ето за какво се чака тук най-силно да се усети резултатът от растежа на възнаграждението. Макар и най-малък растеж, хората чакат да се усъвършенства благосъстоянието им.

В ресторант в Хасково 12 чиновници към този момент получават минималната заплата. Управителят Богдан Кирилов пресмята, че растежът ще повлияе с към 15-20% на средствата за налози и осигуровки. " За нашия ресторант ще създадем всичко допустимо да запазим чиновниците и осигуровките да бъдат на 8 часа, само че аз имам познати, както в същия бранш, по този начин и в други сектори, за които това ще бъде непостижимо ", съобщи Богдан Кирилов, представен от вестник Стандарт.

Нарастването на минималната работна заплата изправя частния бранш пред серия съществени проблеми. По-малките бизнесмени даже се притесняват от банкрути.

" За частния бранш това ще докара до тежка опция да се оправи с новата обстановка, защото осигуровките ще станат прекомерно доста на база на това, което беше в предходни години ", добави Кирилов.

А икономистите прибавят и още отрицателни резултати от повишението на минималната отплата. Тя ще сътвори спънки пред тези, чийто труд не може да бъде оценен на новото минимално ниво – хора с ниско обучение и умения. Те ще са в риск да изгубят работата си, да излязат в сивата стопанска система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР