Бизнес паркът планира повече публични пространства, които да бъдат отворени

...
Бизнес паркът планира повече публични пространства, които да бъдат отворени
Коментари Харесай

Бизнес парк София ще се разраства с места за изкуство и спорт, ще има и нова офис сграда

Бизнес паркът възнамерява повече обществени пространства, които да бъдат отворени за чиновници и живущи, като си слага за цел да се развива стабилно
Новостите включват артистични работилници, подиуми за културни събития, арт съоръжения около езерото, бар на покрива с детска площадка и места за спорт
Започва и строителството на " Сграда 16 ", която ще бъде ситуирана до метростанцията, а до края на годината ще отвори и коуъркинг пространство с 80 места 120 компании, 14 хиляди чиновници, 330 хиляди кв. м застроена повърхност. Бизнес паркът в столицата е един от най-разпознаваемите офис центрове и продължава да се разраства, въпреки и актуалната инфраструктура в регион " Младост " да не устоя на този напредък. Липсата на зеленина в квартала му утреди ролята на един тип частен парк, където родители постоянно разхождат децата си. Сега управлението на " Бизнес парк София " е решило да влага още в това. До края на тази и идната година ще се прибавят редица артистични работилници, към езерото ще има сцена и арт апаратура, а горе, на покрива, където е етажният паркинг, ще има rooftop бар, сцена за културни събития, детска площадка, фитнес уреди.

Бизнес паркът възнамерява повече обществени пространства, които да бъдат отворени за чиновници и живущи, като си слага за цел да се развива стабилно
Новостите включват артистични работилници, подиуми за културни събития, арт съоръжения около езерото, бар на покрива с детска площадка и места за спорт
Започва и строителството на " Сграда 16 ", която ще бъде ситуирана до метростанцията, а до края на годината ще отвори и коуъркинг пространство с 80 места

120 компании, 14 хиляди чиновници, 330 хиляди кв. м застроена повърхност. Бизнес паркът в столицата е един от най-разпознаваемите офис центрове и продължава да се разраства, въпреки и актуалната инфраструктура в регион " Младост " да не устоя на този напредък. Липсата на зеленина в квартала му утреди ролята на един тип частен парк, където родители постоянно разхождат децата си. Сега управлението на " Бизнес парк София " е решило да влага още в това. До края на тази и идната година ще се прибавят редица артистични работилници, към езерото ще има сцена и арт апаратура, а горе, на покрива, където е етажният паркинг, ще има rooftop бар, сцена за културни събития, детска площадка, фитнес уреди.

Разширява се и офис площта - откъм едноименната метростанция скоро ще стартира строителството 14-етажна офис постройка (виж повече в карето долу), а до края на тази година ще отвори и новото коуъркинг пространство в " Сграда 10 ".

По-различното в тази ситуация е това, че фокусът не е просто върху оптималното оползотворяване на потенциал, а в прибавянето на нови функционалности към пространството, които да дават отговор на потребностите на чиновниците, както и на живущите в региона като цяло. Подобни решения от години се ползват в подобен вид офис центрове на запад. От една страна, обезпечават търсения баланс сред работа и развлечение, разрешават " връщането в офисите " да бъде по-лесно след коронавирус пандемията. От друга страна, прибавят нова стойност към бизнес модела - всички тези детайли работят дружно и са си взаимно потребни: както за бизнеса, по този начин и за хората и самия град.
Реклама
Ръководството на " Бизнес парк София " е работило с архитекти, актьори, специалисти по градоустройство, работещи върху средата, като сегашната промяна е комбинацията от тяхната работа.
" Отварянето " на парка
Ключово наподобява включването на фондация " Колективът ", която има опит в облагородяването на обществени пространства ( " Реките на София ", " 100 стола " ). От там вземат решение да опитват с няколко разнообразни намеси - арт апаратура в езерото, да подчертават върху изкуството, да трансфорат покрива на етажния паркинг в място за срещи със сцена за събития с културна устременост. Там ще има и разнообразни места за хранене, бар, стени с графити. От другата страна на покрива са планувани и детска площадка, място за спорт.
" Днес столицата има потребност от повече качествени обществени пространства отвън центъра и ние желаеме да превърнем Бизнес парка още повече в Парк, като го наситим с още зеленина, наличие и просвета и стартираме да предлагаме нови услуги, събития и интензивности за нашите жители и гости. ", описа Екатерина Радева, началник Специални планове и ESG начинания в Бизнес парк София. Реклама
Всички тези решения в действителност са подбудени от желанието на интервюирани чиновници и живущи в " Младост 4 ", които са показали, че желаят в Бизнес парка да има повече места за спорт, завършения, места за просвета, за фамилии. Някои от измененията ще са краткотрайни и ще бъдат показани по време на планувания фестивал " Паркът " сред 23 и 26 юни, а други (като rooftop бара с новите пространства за деца и спорт) ще останат за непрекъснато. Какво да се " резервира " ще зависи и от противоположната връзка на посетителите.

" Готови сме да бъркаме, само че по този начин с опитите ще търсим и намерим положителните решения, " споделя Мартин Янков. Любопитно решение е да вземем за пример обособяването на пешеходна улица от метростанцията до езерото тъй че да е по-лесно за посетителите на парка и изключително на родителите с колички да влизат в него. После ще се реши дали улицата да " остане " пешеходна или най-малко през уикендите да има такава функционалност. " Със сигурност ще продължим с културната стратегия и след фестивала, като ще работим с разнообразни институции, например Кукления спектакъл, и ще търсим други организации с културна активност ", изясни Екатерина Радева, началник " Специални планове и ESG начинания " в " Бизнес парк София "
Една от новостите е бара на покрива на етажния паркинг, където ще има и детска площадка, и спортни действия
Този метод на " облагородяване " и опити постоянно демонстрира, че даже дребни и неприветливи преди пространства могат да се трансформират в по-различни обществени центрове. Този вид намеси (но за публични пространства) могат да се ползват и от локалната власт в цяла София, която обаче не наподобява толкоз самодейна.
Фокус върху културата и изкуството
Една от задачите на Бизнес парка е да покаже, че пространството е отворено за всички, освен за чиновници, работещи в постройките там.
Проект за бара на покрива, позициониран върху етажния паркинг
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР