Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и бившият икономически

...
Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и бившият икономически
Коментари Харесай

Дянков, Трайков и още четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и някогашният стопански министър Трайчо Трайков ще застанат пред Темида. Те ще дават отговор за приватизацията на енергийните дружества у нас. Внесеният от Софийска градска прокуратура през днешния ден обвинителен акт е и против Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Симеон Дянков с обвиняване поради продажбата на акциите на ЕВН

13 януари тази година Софийска градска прокуратура притегли като обвинен Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на страната в „ ЕВН Електроразпределение България “ АД за закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията на държавна благосъстоятелност. По досъдебното произвеждане като обвинени са привлечени още някогашният министър на стопанската система, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Дянков: В дейностите си съм се съобразявал със законите

Престъплението, по което са упрекнати Симеон Дянков и Иво Прокопиев се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 10 години и санкция от 3 до 5 хиляди лв., както и отнемане от права. Според СГП Дянков не е работил самичък, а е имал съизвършител в лицето на Иво Прокопиев, съобщи през януари представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Има доказателства за съществуване на умисъла и на двамата. Прокопиев е подкрепил Симеон Дянков да извърши закононарушението по работа. Той е съветвал Дянков тъкмо по какъв метод да бъдат продадени акциите на ЕВН, изясни тогава още представителят на основния прокурор.

Прокуратурата се прицели в нови обвинени по делото против Трайков и Дянков (ВИДЕО)

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е упрекнат за това, че в интервала май - юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, в съучастничество с Иво Прокопиев, е превишил властта и правата си, за да набави полза за " БУЛБРОКЪРС " ЕАД в размер на 1 276 618.85 лева Престъплението е обвързвано с приватизацията на държавна благосъстоятелност и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия за Българската страна - 20 829 200 лева имуществени вреди. Престъплението е обвързвано с приватизацията на държавна благосъстоятелност.

Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата поради ЕВН

В нарушаване Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор да разпореди правене на приватизационна оценка за задачите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ ЕВН България Електроразпределение " АД на определения капиталов медиатор „ БУЛБРОКЪРС " ЕАД.
 
По този метод е лимитирал опцията на изпълнителния шеф на АПСК да упражни тези си пълномощия и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за бюджета на Република България. Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лева, представляващи занижената стойност от „ БУЛБРОКЪРС " ЕАД на оповестените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ ЕВН България Електроразпределение " АД. Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „ Подписка “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР