Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от Продължаваме промяната,

...
Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

Още на 21 януари 2022 г. Асен Василев обявил за приоритет въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени

Бившият вицепремиер и финансов министър, в този момент народен представител от " Продължаваме промяната ", Асен Василев е оповестил за приоритет в своя мандат въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, в това число и с NEXO-токени, виртуалната парична единица на разследваната в Съединени американски щати, Англия и България едноименна криптобанка, учредена от четирима българи. Изявлението на Василев е направено един месец след встъпването му в служба като финансов министър в кабинета на " Продължаваме промяната " с министър председател Кирил Петков, написа Tribune.
 
Ето и обстоятелствата:
Октомври 2021 година
Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс разпорежда на две платформи, които оперират като криптобанки, да спрат интервенции в щата. Имената на фирмите не са били обявени, само че една от тези, които би трябвало да спрат да работят в щат Ню Йорк е учредената от някогашния български политик Антони Тренчев - Nexo Financial LLC, се схваща от изказване на самия Тренчев до Bloomberg.   
 
" Платформите за криптовалути би трябвало да следват закона, както всички останали, заради което в този момент насочваме две криптокомпании да затворят ", се споделя в изказване на прокурора на Ню Йорк Летисия Джеймс, представено от Bloomberg.
 
13 декември 2021 година
Парламентът избира държавно управление с министър председател Кирил Петков и финансов министър Асен Василев.
 
21 януари 2022 г. 
Пред кореспондента за България на Bloomberg – журналистът Слав Оков, някогашен финансов кореспондент в издания на Иво Прокопиев, Асен Василев излага своите цели като министър на финансите – въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година и изследване на опцията за въвеждане на крипторазплащания през българската банкова система.  
 
 Интервюто на Асен Василев пред Блумбърг Интервюто на Асен Василев пред Блумбърг
В изявлението за Bloomberg Асен Василев декларира, че са в ход договаряния с Българска народна банка и " играчи от криптоиндустрията " като задачата е да се изследва пазара и въвеждането на разплащания с виртуални валути. Василев не конкретизира името на " играчите от криптоиндустрията ", само че у нас компании, ангажирани с криптопазара с размерите на NEXO, няма, а криптобанката има и лична едноименна виртуална валута, т.е. притежателите й са директно заинтересувани от опцията от въвеждане на разплащания с виртуални пари в България.
 
13 януари 2023 година
На конференция на прокуратурата и следствието стана известно, че съгласно свидетелски показания по делото против NEXO среща сред Асен Василев, Българска народна банка, Банковата асоциация и притежателите на криптобанката фактически е имала. По-късно от известие на самия Асен Василев излиза наяве, че на въпросната намира се е обсъждало по какъв начин виртуалната парична единица NEXO да се трансформира в български левове, които да се теглят от банковите автомати в цялата страна, включени в системата Борика.   
 
От всичко изброено дотук, следват разумните въпроси:  
Като министър на финансите Асен Василев знаел ли е, че NEXO още от есента на 2021 година има възбрана да оперира на територията на щата Ню Йорк, Съединени американски щати?
Ако е знаел това, за какво е приел среща с тях в министерския си кабинет, още повече се е заел да лобира в полза на частната компания пред Българска народна банка и Асоциацията на банките?  
Какви връзки е имал със притежателите на българската криптобанка NEXO?  
Има ли Асен Василев инвестиции в криптобанката NEXO?
Какви дейности ще предприеме прокуратурата, с цел да откри каква е съпричастността на Асен Василев към NEXO?
Схемата с вкарването на NEXO-токените в банковата система за разплащания " Борика " сигурно щеше да удовлетвори интереса на криптоиграчите, само че не и на банковите инвеститори, а и на самите банки. Нещо повече, сходно начинание има освен лобистки темперамент, само че реализирането му щеше да сложи в риск цялата непоклатимост на банковата система.  
 
Схемата с всеобщото тестване за ковид
Разкритията свързани с Асен Василев и NEXO единствено препотвърждават разбиранията на водачите на " Продължаване смяната " за ръководството на страната. Повече от година преди да станат служебни министри през месец май 2021 година Кирил Петков, Асен Василев и техният сътрудник – Николай Денков, препоръчан от " Продължаваме промяната " за министър председател преди две седмици, лобираха за реализирането на колосална скица, чието реализиране щеше да коства на страната към половин милиард лв..
 
 Тестове за всички или гладни протести Тестове за всички или гладни протести Източник: Скрийншот/Капитал
Броени дни след въвеждането на изключителното състояние у нас през март 2021 година поради разпространяването на ковид Петков, Василев и Денков обикаляха малките екрани като в ефир си правеха бързи антигенни проби. Тримата упорстваха страната да поеме еднократното тестуване на цялото население, което трябваше да се реализира за няколко седмици.
 
Тримата обясняваха, че, с цел да не се " затваря " стопанската система, тогавашното държавно управление да заплати незабавно тестванията на над 6 млн. българи, което трябваше да бъде осъществено от частни лаборатории. Статии в поддръжка на " новаторската " концепция на тримата се появиха и в изданията на Иво Прокопиев като една от тях беше на самия издател на " Капитал ".  
 
Националният действен щаб и тогавашното държавно управление не одобриха лобистката концепция за всеобщо еднократно тестуване, което по тогавашните цени щеше да коства 500 000 000 лева на държавния бюджет. Развитието на пандемията в идващите месеци сподели, че решението на страната е било вярно, защото еднократното тестване по никакъв метод нямаше да ограничи разпространяването на вируса.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР