Бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че Варшава

...
Бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че Варшава
Коментари Харесай

Кой и как ще даде Западна Украйна на Полша!?

Бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски съобщи, че Варшава обмисля разновидността за анексиране на западната част на Украйна. И до момента в който формалните полски управляващи в този момент отхвърлят, има признаци, че Сикорски е изразил желанието на Варшава. Как и при какви условия тези фантазии за Полша могат да се осъществен?

Става все по-очевидно, че Украйна като цялостна страна няма бъдеще. Дори в случай че по някаква случайност режимът в Киев успее да задържи забележителна част от територията под собствен надзор, тогава какво ще прави със личната си стопанска система?

Брутният вътрешен продукт на страната през 2022 година е намалял с 31%. Тази цифра евентуално ще пораства. Отчасти заради продължаващите военни дейности и частично заради обстоятелството, че Киев загуби вечно редица райони. Вероятно ще загуби и други в бъдеще.

Цената на развалената инфраструктура е 85% от Брутният вътрешен продукт. Дефицитът на държавния бюджет през 2022 година възлиза на астрономическите 20% от Брутният вътрешен продукт – т.е. с други думи страната живееше напълно на външни средства. И ще живее - икономистите предвиждат недостиг през 2023 година в размер на 15% от Брутният вътрешен продукт и това е доста оптимистична прогноза.

Междувременно надалеч не всички външни средства бяха доброволни дарения от груповия Запад за спасяването на режима в Киев. Значителна част отидоха като заеми, които би трябвало да бъдат върнати. Номинално, несъмнено, в този момент размерът на дълга не е сериозен - да, той набъбна с съвсем 37 процентни пункта през 2022 година и възлиза на 80% от Брутният вътрешен продукт. Но това е номинален Брутният вътрешен продукт, който в действителност не съществува.

И в действителност няма с какво да се върне този дълг - нито в този момент, нито в обозримо бъдеще. Дори в този момент, с настоящото дългово задължение, Киев ще би трябвало да заплати единствено 5,4 милиарда $ през 2024 година и 7 милиарда $ през 2025 година, с цел да обслужва външния си държавен дълг. Не е изненадващо, че “Фитч ” дефинира на Украйна предфалитен рейтинг.

В същото време интернационалните кредитори работят на правилото „ Желязната банка постоянно получава своето “. Никой няма да опрощава задълженията на Украйна (или това, което ще остане от нея) - изключително след края на съветската СВО, когато помощта на режима в Киев ще излезе от мода. И поражда въпросът - по какъв начин Киев ще заплати задълженията, които в този момент е натрупал?

Отговорът в действителност е един – в натура. Например предприятията, които към момента ще работят към края на СВО. Инфраструктурни уреди. Земя.

За благополучие към този момент има образци за такива заплащания. В натура, по-специално, от време на време на Китай се заплаща от тези страни, които по разнообразни аргументи не са в положение да обслужват или изплатят средствата, взети назаем от КНР. В резултат на това Таджикистан заплаща със златни мини, Шри Ланка с военноморска база, а Черна гора с пристанище.

Тази процедура постоянно е била остро подложена на критика от Запада, който увери, че Пекин извива ръцете на своите длъжници - само че надали някой ще подлага на критика западните страни, в случай че последват китайския път. Това, което не е позволено на бика, е разбешено на Юпитер.

Въпреки това е допустимо заплащането в натура от Украйна да доближи ново равнище. Тя може да изплати задълженията си не посредством отдаване под аренда на земята и нейните глъбини, а посредством непосредствено прекачване на територията си на съседа вечно. И първият претендент за сходно анексиране е Полша.

Защо тя? Варшава никога не е главният заемодател на Украйна - тя публично не е давала толкоз пари, колкото костват Лвов или Ивано-Франковск. Има обаче няколко аргумента в интерес на този вид.

На първо място, огромното полско предпочитание. Варшава счита западноукраинските земи за изконно полски и е подготвена да ги върне при първа опция. Най-новият знак за това беше изказване на някогашния полски външен министър. Радослав Сикорски твърди, че полските управляващи са желали да ги анексират незабавно след началото на СВО. „ Имаше миг на съмнение през първите 10 дни от войната, когато не знаехме по какъв начин ще протече и дали Украйна ще се разпадне “, изяснява той. С тези думи той отговори на въпроса дали Варшава е обмисляла вид за анексиране на Западна Украйна.

Сегашните полски управляващи, несъмнено, реагираха на думите на Сикорски с яд и обвинявания в изменничество. „ Изявленията на Радослав Сикорски не се разграничават от съветската агитация. Бившият външен министър би трябвало да мери думите. Очаквам той да отдръпна тези срамни изказвания “, сподели министър председателят Матеуш Моравецки.

Но няма подозрение, че в случай че режимът в Киев въпреки всичко рухне по време на СВО, Полша ще направи втори метод. Ще вкарат войски за сякаш отбрана на жителите на тези земи от руснаци, локални националисти или рептили - няма значение. Основното е, че земите ще се върнат под полския суверенитет.

Но в случай че не се разпадне, в случай че СВО завърши със съглашение, съгласно което част от някогашна Украйна ще остане под суверенитета на Киев (например парче от десния бряг на Днепър), тогава Полша ще би трябвало да откри други разновидности за легализиране на анексирането. И тъкмо тогава ще се повдигне тематиката за задълженията, където Полша може в подмяна на територии да поеме изплащането на отговорностите по украинския заем към Съединени американски щати.

Няма подозрение, че американците ще вземат участие в сходна скица - за никого не е загадка, че Вашингтон гледа на Варшава като на собствен главен съдружник и съидейник в Европа. Това значи, че никога не е срещу укрепването на политическата и икономическа тежест на Полша с част от украинските територии. Така че, в допълнение към огромното предпочитание на Полша да анексира територии, Съединени американски щати също са подготвени да оказват помощ на Варшава по този въпрос. И, несъмнено, се прибавя спецификата на киевския режим – този, който към този момент е дал на поляците специфични пълномощия на украинска територия (включително правото да извършват полицейски функции).

„ От една страна, самият дискурс, че „ Съединени американски щати могат да трансферират част от Украйна на Полша “ е необикновен, като се има поради, че номинално приказваме за суверенни страни, които нормално не търгуват със своя суверенитет. От друга страна, в светлината на постепенната десуверенизация на Украйна е изцяло допустимо да си представим обстановка, при която тя сякаш „ непринудено “ (но в действителност под мощен външен натиск) се раздели с част от западните земи “, счита доцент Кира Сазонова, интернационален правист.

Според Сазонова от позиция на интернационалното право пораждат въпроси единствено за формата, в която ще бъде формализиран подобен трансфер. „ Има доста разновидности и всеки ще се разграничава по своята международноправна специфичност: замяна/наем/продажба на територия “, изяснява специалистът. Във всеки случай ще измислят нещо. В последна сметка Желязната банка постоянно получава своето.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР