Бившият треньор на втория отбор на “Валенсия” - Любослав Пенев,

...
Бившият треньор на втория отбор на “Валенсия” - Любослав Пенев,
Коментари Харесай

Казва ли истината Любо Пенев за 7-те милиона? Задълбочената проверка показва друго

Бившият треньор на втория тим на “Валенсия” - Любослав Пенев, се появи по малкия екран в неделя следобяд, с цел да разгласи публично, че ще се кандидатира за президент на БФС на идния следващата година конгрес. Пенев изрично съобщи пред БТВ, че управлението на футболната централа е получило парите от програмата “Солидарност” на УЕФА поради присъединяване на Лудогорец в груповата фаза на Шампионска лига през сезон 2016/2017 още през март. Шефовете на федерацията обаче преднамерено ги криело и обявявало чак в този момент, с цел да ги употребява като тласък за печелене на гласове за конгреса.


Твърдението на Пенев не дава отговор на истината, сподели инспекция на Sportal.bg . Първо, такива солидарни заплащания има всяка година, просто размерът им е друг поради особеното показване на тимовете ни в Европа. Миналото лято обаче УЕФА взе решение да завиши съществено размера на солидарните заплащания като жест към Асоциацията на европейските професионални лиги, която скочи против измененията във формата на Шампионска лига. По тази причина сумата за България след класирането на “Лудогорец” в групите на лигата и излизането им в елиминациите на “Лига Европа” по-късно възлиза на над 7 млн. лв..


Тези пари обаче няма по какъв начин да се получат от БФС преди да приключи напълно сезонът 2016/2017 с финала в Шампионската лига. И по този начин е всяка година с стратегия “Солидарност”. Т. е. изказванието на Любо, че парите са получени от дълго време в България и се крият някъде преднамерено, не дава отговор на истината.
Освен това УЕФА няма по какъв начин да преведе парите на БФС, до момента в който от федерацията не изпратят особено писмо, заверено от Професионалната футболна лига у нас, което да утвърждава метода на систематизиране на средствата по клубовете. Такъв е регламентът и по този начин е било постоянно, откогато съществува “Солидарност”. УЕФА задължава БФС да преведе получените пари на ПФЛ, която има ангажимент да ги раздаде на клубовете.



Много е значимо да се подчертае, че цялата процедура започва с превод на парите от УЕФА към БФС, едвам откакто Управителният съвет на ПФЛ се събере и гласоподава по какъв начин ще бъдат разпределени парите. Праща се писмо до БФС и федерацията желае публично средствата от УЕФА, като е длъжна дружно с това да прикачи и писмото от УС на лигата. Тази процедура към момента не е приключила, защото ПФЛ би трябвало да реши в какво съответствие да се разделят парите сред Първа и Втора професионална лига. Както и дали да се отдели някакъв дребен % за аматьорските клубове, които също работят с деца и юноши.

Най-важното изискване на УЕФА е получените от клубовете пари по тази стратегия да се влагат в детско-юношеските школи. Колко клубове го съблюдават, това е различен въпрос.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР