Бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън заяви,

...
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън заяви,
Коментари Харесай

Сноудън призна: Не исках да оставам в Русия

Бившият чиновник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън съобщи, че никоя друга страна с изключение на Русия не е съумяла да му подсигурява несъмнено политическо леговище. Сноудън съобщи, че в началото не е възнамерявал да остане в Русия и е желал да отиде в Латинска Америка.

Бившият чиновник на АНС съобщи, че първоначално е възнамерявал да се реалокира в Европа, само че всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции.

" Но незабавно откакто напуснах Китай, имаше приключване на информация. Правителството на Съединени американски щати разбра, че се насочвам към Русия без никакви средства за връзка. Кацнах в Русия и граничарят ми сподели, че паспортът ми " не работи " ", споделя той пред журналиста Глен Грийнуолд.

Едуард Сноудън прекарва 40 дни в директната зона на Шереметиево и през това време подава молби за леговище в 21 страни. Според него представителите на няколко страни са признали, че се опасяват от реакцията на Съединени американски щати и не желаят да се намесват. В по-малките страни " му дали отговор, че са подготвени да го одобряват, само че не считат, че в действителност могат да му обезпечат сигурност ", добавя той.

" Така че, когато не останаха други благоприятни условия, подадох молба за леговище в Русия и го получих. И от този момент съм оставен на мира и това е всичко, което можех да желая при тези условия ", добави Сноудън.

Едуард Сноудън дойде в Русия през 2013 година, откакто разкри пред публицисти от „ Вашингтон пост “ и „ Гардиън “, че американските разследващи служби употребяват PRISM, с цел да шпионират електронно американски жители. Едуард Сноудън е застрашен от до 30 години затвор в Съединени американски щати за откриване на класифицирана информация. През септември 2022 година президентът Владимир Путин даде на Сноудън съветско поданство. През декември същата година американецът получи съветски паспорт, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР