Бившият шеф на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут

...
Бившият шеф на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут
Коментари Харесай

Футболен бос получи 9 години затвор за скандала с корупция във ФИФА

Бившият началник на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут бе наказан на 9 години затвор поради ролята му в бурния скандал за корупция във ФИФА.

Присъдата на 60-годишния Напут бе издадена единствено седмица, откакто някогашният началник на бразилския футбол Хосе Мария Марин беше вкаран в пандиза за 4 години във връзка със същия случай.

" Има потребност от общо въздържане, тъй като имаше и може би към момента има корупция в интернационалния футбол ", сподели федералният арбитър Памела Чен на произнасянето на присъдата.

Носейки бежово затворническо облекло, Напут се обърна към съдията: " Моля за вашето състрадание! Моля за вашата благосклонност! " Но Чен сподели, че е значимо да бъде отправено обръщение " че не може да откраднеш милиони като подкупи от футболни организации и да останеш ненаказан... би трябвало да има действителни последствия - попадане непосредствено в пандиза и тогава няма да бъде просто като пестник с опакото на ръката. "

Напут, който в миналото беше глава на парагвайския футбол, е наказан също да заплати санкция от 1 милион $ и да върне 3,3 милиона $ подкупи, които е приел.

Той бе приет за отговорен на 22 декември по три обвинявания по отношение на отдаването на телевизионни и маркетингови права за огромни събития в подмяна на крупни рушвети.

Американските прокурори отвориха главата на четвърт век епична корупция в сърцето на ФИФА, управлението на футбола и на най-големия случай на рушвет в най-популярния спорт в света.

Общо 42-ма чиновници и маркетинг мениджъри, както и спортната компания " Трафик " бяха упрекнати в корупционно закононарушение на обща стойност над 200 милиона $.

Процесът от 2017 година против Напут и 86-годишния Марин излагат на показ освен корупцията, само че и живота, обвързван с привилегиите, лукса и разточителството на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА. Лични водачи, частни самолети, първокласни хотели, срещи в идилични курорти на Бахамите или Мавриций и круизи по река Дунав за фамилиите им.

" Сред най-виновните "

Прокурорите обявиха, че Напут заслужава по-малко състрадание от Марин, защото той е бил " измежду най-виновните " от всички упрекнати. Затова пледираха за 20-годишна присъда.

Той е " персонално виновен за поддържането и разпространяването на корупцията във футбола във време, когато той най-вече се нуждае от промени ", обявиха те.

Напут е получавал ежемесечни заплащания от октомври 2010 година до март 2015 година, възлизащи на милиони долари. Той също по този начин се е опитал да унищожи доказателствата, като изтрие файлове от компютъра си в щаба на КОНМЕБОЛ при арестуването му в Швейцария през декември 2015 година

Екипът му твърди, че няма съответни доказателства, че е приел нелегално пари.

Адвокатите му желаеха по-лека присъда като татко на три деца и дядо, изтъквайки неговия " примерен живот ".

От 42-та, които в началото са упрекнати, трима са умряли, а 22-ма са приети за отговорни. Марин и Напут бяха наказани, а някогашният перуанският футболен началник Мануел Бурга беше оневинен.

Други 14 остават в личните си страни, където са били съдени от локални съдилища, а някои чакат екстрадиция или към момента са свободни. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР