Бившият шеф на Тейт Ник Серота заяви, че обновяването на

...
Бившият шеф на Тейт Ник Серота заяви, че обновяването на
Коментари Харесай

Как Лувърът „оскърби“ един от големите художници на ХХ век

Бившият началник на „ Тейт ” Ник Серота съобщи, че обновяването на изложба в Лувъра, включващо „ уебсайт спесифик “ творба на Сай Туомбли, е „ засегнатост “ за изкуството и умрелият художник. Фондацията на художника заплашва да съди музея заради преустройство на пространството, съобщава Artnet News.

През 2010 година, една година преди гибелта си, Сай Туомбли създаде стенопис от 3770 кв. метра на тавана на Бронзовата изложба в парижкия  Лувър.  Инсталацията на известния художник е въодушевена от многочислените творби на древногръцко, римско и етруско изкуство, изпълнили светлата, ефирна изложба по това време.

Но след като неотдавна музеят обнови пространството — замени мраморния под с паркет, боядиса стените в наситено алено и добави черен цокъл по периметъра —  Фондация Сай Туомбли заплаши със правосъдни дейности.

„ Отразяващите естествената светлина бели каменни стени са употребявани за насочна точка, когато Туомбли е замислял тавана, който съставлява лек плаващ сенник в фини цветове “, съобщи Никола Дел Росио, ръководител на фондацията, в особено изказване. „ Новият наситен червен цвят нарушава тези хармония и изцяло унищожава деликатния баланс на неговата запаметяваща се апаратура. “

„ Дълбоко уверени сме, че направените промени нарушават моралните права на художника, както и договора сред него и музея от 2007 година “, сподели Дейвид Р. Баум, юрист, представляващ Фондация Туомбли, пред Artnet News.

Дизайнът и тонът на картината са създадени като отговор на „ характера и светлината в залата, както и на наличието ѝ “, изясни сър Николас Серота, някогашен шеф на Тейт и сегашен член на борда на Фондация Туомбли, пред английския „ Телеграф “ предходната седмица.

„ За Туомбли - сподели той - залата и „ Таванът “ бяха едно цяло. Ако това не е оскърбление за един от големите художници на ХХ век, не знам какво е. “

На 1 февруари Баум изпрати писмо до шефа на Лувъра Жан-Люк Мартинес с искане за „ незабавна промяна “ на галерията, която би трябвало да бъде отворена за публика отново през май.  Три дни по-късно, когато още нямаше отговор от музея, той изпрати обръщение до френския министър на културата Розелин Башело с молба да се намеси. 

 „ Музеят е жив организъм “, сподели Венсан Помареде, заместник-управляващ шеф в Лувъра, пред TheArtNewspaper в отговор на изказванията на фондацията, отбелязвайки, че Бронзовата зала не е била актуализирана от 30-те години на предишния век.

Музеят „ направи това категорично за Сай Туомбли, както вършим с всеки художник, работещ с нас. От преамбюла на контракта става ясно, че музеографията може да се трансформира. Как може другояче? “

 Баум от своя страна назова това изказване „ изцяло погрешно “ и определи отговорите на музея като „ подвеждащи “. „ Готови сме да защитим работата на Туомбли с всички законни средства “, добави той.

Това е едно от дребното творби на изкуството, които се демонстрират непрекъснато в музея, и едно от относително дребното творби на художници от ХХ век в сбирката. В Лувъра има и тавани, изрисувани от Йожен Делакроа и Жорж Брак. Но Туомбли бе едва третият актуален художник, поканен от интернационална комисия да направи стенна живопис за музея, след Анселм Кийфър (2007) и Франсоа Морелет (2010).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР