Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън

...
Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън
Коментари Харесай

Едуард Сноудън се е оженил за своята американска приятелка в Русия

Бившият помощник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън споделя в мемоарна книга живота си и изяснява за какво е рискувал свободата си, с цел да се трансформира в може би най-прочутия разобличител на всички времена, съобщи Асошиейтед прес.

Книгата ще се появи на пазара във вторник и е озаглавена "Permanent Record ".

Сноудън, който в този момент живее в заточение в Русия, с цел да избегне арест в Съединени американски щати по силата на закона за шпионажа, разкри преди шест години мащабите на американското електронно следене. В книгата си той споделя, че шестте години, през които е работил в АНС и Централно разузнавателно управление на САЩ, са го довели до извода, че американското разузнаване е "хакнало конституцията " и е изложило свободата на всеки на риск. Така той не е имал избор, с изключение на да се обърне към публицисти и да разкрие пред света това, което знае.

В книгата той споделя за своето израстване през 1980-те години от детството си в Северна Каролина и в предградие на Вашингтон, където майка му работила като чиновничка в Националната организация за сигурност (НСА), а татко му служил в Бреговата защита на Съединени американски щати. Още като младеж младият Едуард се увлякъл по компютри и интернет и даже съумял да хакне уеб страницата на секретната американска нуклеарна лаборатория в Лос Аламос, с помощта на което бил видян и му била препоръчана работа в НСА. Там той с възходяща злост виждал каква власт дават високите технологии на шпионажа да следи персоналния живот на хората посредством електронната им преписка и даже да ги шантажира.

В изявление за английския вестник "Гардиън " във връзка излизането на книгата си Сноудън разкрива, че преди две години скрито се е оженил в Русия за своята отдавнашна другарка Линдзи Милс - факт, незнаен до момента. Връзката им датирала от 2009 година Впоследствие, след бягството му в Русия, тя се трансферирала при него. Той признава какъв брой бил сюрпризиран, когато отворил вратата на московското си жилище и я видял, и споделя, че бил подготвен да получи плесница за това, че я напуснал без пояснение при бягството си от Съединени американски щати. "Изобщо не заслужавам в живота си подобен прелестен човек като нея ", споделя той в изявлението.

На 1 август 2014 година той получи право на престояване в Русия за период от 3 година, което след това бе продължено със същия период. В Съединени американски щати против него има публично обвиняване по два члена от закона за шпионажа, по които го заплашва присъда до 10 година Представители на американската администрация нееднократно са заявявали, че го считат за изменник и нямат желание да му простят, тъй като е нанесъл сериозна щета на националната сигурност на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР