Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е обвинен

...
Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е обвинен
Коментари Харесай

Бивш руски министър: Помислих чантата с подкупа за скъп алкохол

Бившият съветски министър на стопанската система Алексей Улюкаев, който е упрекнат в поискване на рушвет, съобщи в съда, че помислил получена от Шефа на "Роснефт " Игор Сечин чанта с 2 милиона $ в брой за подарък във тип на безценен алкохол, съобщи Reuters.

Улюкаев може да получи до 15 години затвор, в случай че бъде открит за отговорен в приемането на парите от Сечин, който е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин.

Според прокуратурата подкупът е бил даден на 14 ноември м.г. против единодушието на Улюкаев да утвърди продажбата на държавната компания "Башнефт " на "Роснефт ".

Улюкаев бе арестуван от полицията малко след вземането на подкупа, а Путин го уволни на идващия ден.

Пред съда Улюкаев съобщи, че помислил, че в чантата има подарък за него, само че му бил заложен капан.
"Всичко това е авансово замислена провокация против мен ", съобщи той.

Защитата на Улюкаев се пробва да изясни за какво той е приел чантата, откакто съгласно записи на диалога им нито той, нито Сечин са обсъждали наличието й.

Улюкаев твърди, че до момента в който е бил министър на стопанската система Сечин е посетил министерството му два или три пъти и нормално е идвал с "обемиста чанта " с дарове.

Улюкаев е получил от Сечин часовник и модел на сондажна кула, както и хранителни артикули по мотиви като рождени дни. Сечин също по този начин е подарявал алкохол на Улюкаев, което по думите на обвинения било обикновено държание за Сечин.

Бившият министър съобщи, че чантата, която му дал Сечин в централата на "Роснефт " предходната година, тежала към 15 кг и той помислил, че вътре има някакво скъпо вино или корав алкохол.

Улюкаев твърди, че месец по-рано Сечин му заречен да му подари вино, "каквото в никакъв случай до тогава не е опитвал ", с цел да отпразнуват сполучливия свършек на договорката по закупуването на "Башнефт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР