Бившият ръководител на латвийското МВР през 90-те години на миналия

...
Бившият ръководител на латвийското МВР през 90-те години на миналия
Коментари Харесай

Бивш латвийски вътрешен министър беше осъден за шпионаж в полза на Русия

Бившият началник на латвийското Министерство на вътрешните работи през 90-те години на предишния век и някогашен народен представител Янис Адамсон е наказан на 8,5 години затвор за шпионаж в интерес на Русия, както и за нелегално владеене на оръжие и машинация, заяви „ TVP World ”.


В обосновката на присъдата съдът показва, че Aдамсон " систематично и съзнателно е събирал и предавал секретна информация посредством съветския жител и някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Генадий Силонов ". В резултат на това тези данни, отнасящи се до активността на латвийските държавни институции, в това число на органите за държавна сигурност, са попаднали в ръцете на съветската Федерална работа за сигурност.

Заедно с Aдамсонс, Силонов също е наказан на 7,5 години затвор. И двамата не признават виновността си и имат намерение да апелират присъдата.

67-годишният политик беше народен представител в латвийския парламент до 2021 година, като представляваше опозиционната партия " Хармония ", която пази ползите на рускоезичното малцинство. През 2021 година, заради съмнения в шпионаж, той е лишен от имунитет и е арестуван.

В интервала 1994-95 година е началник на латвийското Министерство на вътрешните работи, а също по този начин е бил шеф на Граничната защита. От средата на 90-те години на предишния век е народен представител в продължение на шест мандата./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР