Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва получи

...
Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва получи
Коментари Харесай

Съденият за корупция кандидат-президент на Бразилия Лула спечели изборите

Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва получи най-вече гласове на творби през вчерашния ден първи тур на президентските избори в Бразилия. Лула обаче не мина прага от 50 % и на 30 октомври ще се изправи на балотаж против сегашния държавен глава - десния популист Жаир Болсонаро.

Евентуалният балотаж може да ускори още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка и четвърта народна власт в света. Освен това околните резултати се чака да дадат мощен подтик на Болсонаро, който изоставаше с 10-15 % от Лула в изследванията, чиято меродавност оспори, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва беше съден по обвинявания в корупция и пране на пари, заяви федералният арбитър Сержио Моро.

Съдия от бразилския Върховен съд анулира всички присъди против някогашния президент Луиз Инасио Лула да Силва, съобщи Ройтерс.

Така той ще може да се да се кандидатира на президентските избори, които ще се проведат в Бразилия през 2022 година

Съдията Едсон Фашин анулира присъдата на Да Силва за корупция, която през 2018 година му попречи да се яви на изборите. Аргументът му е, че съдът в южния град Куритиба, който осъди Лула по четири каузи, не е имал съответната подготвеност. Фашин сподели, че някогашният президент би трябвало да бъде съден още веднъж във федерален съд в столицата Бразилия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР