Бившият президент на Република Южна Африка Джейкъб Зума пристигна в

...
Бившият президент на Република Южна Африка Джейкъб Зума пристигна в
Коментари Харесай

Бившият президент на ЮАР се изправя пред съда за корупция

Бившият президент на Република Южна Африка Джейкъб Зума дойде в съда за предстоящото начало на развой по 20-годишно дело за рушвет, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Зума е изправен пред 16 обвинявания за машинация, рушвет и рекет. Обвинения свързани с покупката на изтребители, патрулни лодки и военна екипировка през 1999 година от пет европейски оръжейни компании за 30 милиарда ранда (5 милиарда $ по това време).

79-годишният Зума, който по това време беше вицепрезидент на Табо Мбеки, е упрекнат в приемане на подкупи в размер на четири милиона ранда от една от компаниите - френския отбранителен колос " Талес ".

През годините делото е отлагано неведнъж, защото Зума подава поредност от претенции за отпадане на обвиняванията.

Не е ясно дали по време на чуването Зума ще изиска ново отсрочване, с цел да реорганизира отбраната си, или дали той избира да се съставлява самичък по време на производството, което назовава политически лов на вещици.

Десетки хора, в това число висши управителни чиновници на Африкански народен конгрес (АНК), като неотдавна отстраненият общоприет секретар на партията Ейс Магашуле, се събраха в символ на поддръжка към някогашен държавен глава във Върховния съд в Питърмарицбург.

" Тук съм, с цел да поддържа президента Зума ", сподели Магашуле пред Агенция Франс Прес, като отхвърли процеса като " толкоз политически ".

Тълпа последователи, облечени в жълти тениски и развяващи флагове на АНК, скандираха пред правосъдната палата.

" Трябва да позволим на президента Зума с снизхождение и достолепие да си почива вкъщи ", съобщи депутатът от АНК Супра Махумапело.

Той съобщи, че Зума " непрекъснато твърди, че никой не е над закона. Винаги се е подчинявал на закона. "

Зума управляваше ЮАР сред 2009 и 2018 година, като бе принуден да подаде оставка от Африканския народен конгрес след поредност от кавги.

Неговият правоприемник Сирил Рамафоса даде обещание да изкорени корупцията от ръководството на страната. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР