Бившият президент на Франция Никола Саркози предизвика възмущение в Киев

...
Бившият президент на Франция Никола Саркози предизвика възмущение в Киев
Коментари Харесай

Саркози обяви, че Украйна трябва да остане неутрална. Киев го обвини в „престъпна логика“

Бившият президент на Франция Никола Саркози провокира отвращение в Киев и Париж след свое изявление в Le Figaro в сряда.

В него той прикани за „ взаимни отстъпки “ за преустановяване на войната в Украйна и допуска, че съветската инвазия може да бъде прекъсната с нови референдуми в окупираните територии.

„ Украинците... ще желаят да завладеят това, което им беше незаслужено отнето. Но в случай че не съумеят да го ръководят изцяло, изборът ще бъде сред замразен спор... или вдишване на огромния път с референдуми, прецизно следени от интернационалната общественост “, сподели Саркози.

Според него Крим е бил съветска територия до 1954 година и болшинството от кримчани постоянно са се чувствали руснаци и по тази причина „ всяка крачка обратно е илюзорна “.

„ Ще бъде нужен неоспорим референдум, с цел да се затвърди настоящето положение на нещата “, добави той.

Бившият президент настоя, че съветският водач Владимир Путин „ не е несъизмерим “ и може да бъде „ доближат “ с верния тип дипломация от Европа, връщайки се към нахлуването на Москва в Грузия през 2008 година, когато Саркози сподели, че „ е убедил (Путин) да изтегли танковете си. ”

„ Русия е комшия на Европа и ще остане подобен “, сподели той. „ Дипломацията, полемиката и диалозите остават единственият метод за намиране на задоволително решение. Нищо не е допустимо без компромис. ”

Саркози добави, че Украйна би трябвало да остане „ неутрална “ и няма място в Европейски Съюз или НАТО.

Думите му  провокираха неотложен отговор от Киев.

Съветникът на украинската президентска администрация Михайло Подоляк ги дефинира като учредени на „ незаконна логичност “.

„ Не може да търгувате с територии на други хора, тъй като се страхувате от някого или тъй като сте другари с нарушители “, добави Подоляк.

„ Крим и Донбас бяха и са безусловна територия на Украйна. И надлежно единственият метод в действителност да се спре войната е връщането на интернационалното право на тези територии. Което значи единствено едно: Русия би трябвало да загуби. По-малко провокации, по-малко спорни изказвания, по-малко поощряване на престъпността “, добави Подоляк.

Докато беше на поста, Саркози „ съзнателно е взел участие в незаконен скрит план за завземането на украински територии от Русия “, упрекна го той.

Бившият президент беше неодобрен и във Франция.

Бившият консултант по разузнаването на Саркози Джером Поаро сподели пред LCI, че думите на някогашния държавен глава са „ срамни “.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР