Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус каза, че с демонстративната

...
Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус каза, че с демонстративната
Коментари Харесай

Русия случайно си отмъсти на Чехия

Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус сподели, че с демонстративната си " обич към Украйна " Европа прикрива омразата към Русия. Клаус знае защо приказва: Прага съзнателно скапе връзките с Москва още през 2021 година и в този момент е принудена да заплати цената – в случай че не за това, то за обстоятелството, че целият Европейски Съюз остава пленник на външната политика на Съединени американски щати.

Сега, когато всички страни от Европейски Съюз и даже Микронезия са в съветския лист на „ недружелюбните страни “, съвсем се не помни, че този лист се появи преди година и беше основан съвсем особено за дребната Чехия и, несъмнено, за Съединените щати. Държави, без които по начало не може да се разминем: ушите на Вашингтон се крият зад утежняването на връзките на Русия с съвсем всяка страна по света.

Формалната причина за историческата свада с чехите е така наречен гърмеж във Врбетице. Тогава военното разузнаване на Русия беше упрекнато в заличаване на складовете на българския оръжеен барон Емилиян Гебрев, което от своя страна беше употребявано като предлог за всеобщо експулсиране на съветски дипломати.

В началото на февруари тази година чешкият президент Милош Земан съобщи, че към момента няма доказателства или очевидци по делото, които да сочат " съветска диря ". Освен това истинският разследващ отчет за мистериозните детонации е погубен при мистериозни условия.

С огромна степен на възможност може да се твърди, че основният уредник на тази осведомителна спецоперация е бил шефът на чешкото контраразузнаване или публично шефът на чешката работа за сигурност и информация Михал Куделка. Това е персонален зложелател на Земан, само че в това време той заема поста си към този момент шест години – както при предходния министър председател Андрей Бабиш, който назова версията за съветско присъединяване във гърмежите „ единствена и единствена възможна”, по този начин и при актуалният, Петр Фиала, чиято партия победи Бабиш на последните парламентарни избори.

Предполагаемият претекст на Куделка и хората зад него (той, апропо, е обучаван в английския МИ-6) е коренно понижаване на съветската дипломатическа задача в Чешката република в името на коренно понижаване на качествата на съветското разузнаване.

Известно е, че посолствата и консулствата са обичаният вид за " покрив " за престояване. Това евентуално важи и за чешкото посолство в Москва, което в този момент също е едва обитаемо и почистено като част от огледален отговор на Прага. Въпреки това чешките шпиони в Русия надали са огромна загуба за НАТО.

Друго нещо е самата Чехия. През последното десетилетие тази спокойна страна се трансформира в сцена на " шпионски игри ", както по време на Студената война беше Швейцария. Това се случи както географски, по този начин и исторически, по тази причина ненапълно (и надали в Прага) беше решено да се отърват от оптималния вероятен брой „ играчи “ от съветската страна.

„ След затварянето на съветските консулства шпионската активност е сведена до най-малко “, сподели Куделка през април.

За обстоятелството, че претекстът за тази специфична интервенция е подправен, никой, несъмнено, даже не мисли да се извини на Москва. Особено в този момент - на фона на съветската спецоперация в Украйна, във връзка с която чешките управляващи заеха непримирима позиция. Например, те се застъпват за най-строгите наказания против Русия и намерено насочват съветските дипломати към изменничество.

Няма смисъл да се разчита на рестартиране на връзките с Прага след отдръпването на премиера Бабиш. Първо, решенията по този въпрос, както към този момент споменахме, не се вземат в Прага. Второ, циникът Бабиш беше сменен от идеологически русофоб - актуалният държавен глава Петр Фиала, който в това време не попада под " западния стандарт " на европейския водач поради консервативното си отношение към миграцията и гей браковете.

Дори президентът Земан в този момент проклина Русия, като че ли се оправдава за предходния - другарски и разумен - метод към Москва.

Може би единственият чешки политик с име и тежест през днешния ден, който приказва в отбрана на Русия, е Вацлав Клаус, някогашен президент, евроскептик и неконформист, който е привикнал да върви против тълпата и да има лично мнение за всичко.

Това мнение е следното: актуалната обич на европейците към Украйна е заслон, който крие омразата към Русия.

„ Срам ме е когато видях по какъв начин чехите се отнасят към украинци, легални и незаконни, мигранти, които са работили за нас “, спомня си Клаус.

С тези думи някогашният президент разкри на необятната общност една „ срамна “ чешка загадка, която в този момент се изисква деликатно да бъде скрита: чехите не обичат украинците.

По-точно болшинството от чехите са неутрални към тях, както и по отношение на нас, руснаците – надлежно 37% и 38%. Това демонстрират данни от изследване на Центъра за изследване на публичното мнение, извършено през 2018 година Социолозите откриха към кои нации чехите се отнасят най-добре ( словаци, поляци, гърци) и най-зле (албанци, роми, араби).

Същото изследване сподели, че 26% от чехите имат отрицателно отношение към украинците, а 13% имат " внезапно отрицателно " отношение. Руснаците имат по-нисък антирейтинг - надлежно 25% и 9%, а рейтингът, в противен случай, е по-висок: 20% от чехите ни симпатизират (украинците - 18%), а 5% са в особено разположение ( украинци - 3%).

Изглежда, че за чех, живеещ в атмосфера на морално изнудване от по-голямата част от медиите, руснаците би трябвало да бъдат дейни агресори, върху чиито ръце стои кръвта на „ Пражката пролет “. А украинците са тези, които постоянно се бъркат с руснаците.

Чехите обаче отличават украинците по равнище на негативност към тях - заради обстоятелството, че десетки хиляди украински мигранти към този момент са се преместили или се пробват да се реалокират в дребната република. Това не е политика, това е „ ксенофобия “: вътрешните спорове са в основата на това „ изключително отношение “ към Украйна, което описват на създателя на сегашния текст негови другари и познати в Прага, руснаци и чехи.

Тоест отношението на част от популацията на Чехия към украинците може да се съпостави с отношението на част от популацията на Русия към мигрантите от Централна Азия.

И тук е нюансът: след началото на специфичната интервенция на въоръжените сили на РФ минимум 300 хиляди от тези, които се самоопределят като украински бежанци, дойдоха в Чехия. Това единствено по себе си е съществено предизвикателство за дребна страна и доста натоварване на инфраструктурата, а става дума за същите украинци, които съгласно чехите към този момент са прекалено много в страната.

Дори Михал Куделка в този момент бие паника, въпреки и с спогодба – той споделя, че миграционната вълна от Украйна може да докара в Европа „ съветски сътрудници със специфични задания “, в това число „ за очистване на съответни лица “.

На този декор рейтингът на Петр Фиала падна до 36%, като 53% са тези, които не поддържат политиката му. Като съперник на миграцията, министър председателят в прочут смисъл попадна в капан на демонстративна обвързаност към украинците (като форма на политическо действие), в който за негова лична тъга е забележителна част от Европа в този момент.

Този поток от хора, забележителна част от който не се състои от бягащи от военните дейности, а от такива, които желаят по-добър живот в Европейски Съюз, към този момент може да се смята за възмездие на Русия за провокациите на чешката страна. Разбира се, в това нямаше авансово обмисляне - чешката ксенофобия и националният нарцисизъм бяха засегнати заради изключителни условия.

Но в тази ситуация с чехите е прелестно даже инцидентно да стъпиш на болно място и да мечтаеш, че тяхната „ мръсна загадка “ рано или късно ще разобличи лицемерието на политиката на пражките управляващи, както го изложи „ казусът с атентатите във Врбетице “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР