Бившият премиер на Финландия Александър Стуб обяви влизането си в

...
Бившият премиер на Финландия Александър Стуб обяви влизането си в
Коментари Харесай

Експремиерът на Финландия Александър Стуб влиза в битката за наследник на Юнкер

Бившият министър председател на Финландия Александър Стуб разгласи влизането си в борбата за правоприемник на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, трансформирайки се във втория претендент на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) на изборите за Европейски парламент през май следващата година, оповестява " Ройтерс ".

Стуб написа в писмо до сътрудниците си от ЕНП, че бил " изявен проевропеец ", който е решил да се кандидатира за поста, за да отбрани европейските полезности и да накара Европа да запълни властовия вакуум , оставен от " доброволната маргинализация " на Съединени американски щати и Англия от международната политика.

 Манфред Вебер желае мястото на Юнкер в Европейска комисия
Манфред Вебер желае мястото на Юнкер в Европейска комисия

Необходимо е ново начало за Европейски Съюз, тъй като Европа не е институция на бюрократите и елитите

" Време e да се обединим към нашата идея за мощна Европа . Това значи намаляване на ненужните разделения сред Изтока и Запада, Севера и Юга. Трябва да бъдем по-добри в изтъкването на това, което ни сплотява , вместо на това, което ни разделя ", написа Стуб.

50-годишният Стуб беше министър председател, финансов и външен министър на Финландия, а понастоящем е вицепрезидент на Европейската капиталова банка.

ЕНП, която е най-голямата транснационална група в Европейския парламент, ще избере кандидатурата си за ръководител на Европейската комисия по време на среща в Хелзинки на 7-8 ноември. Стуб ще се конкурира с германеца Манфред Вебер , който е водач на групата на ЕНП в Европарламента, и евентуално други консерватори.

Единственият различен разгласен претендент е словашкият социалист Марош Шефчович, който сега е заместник-председател на Юнкер в настоящия състав на Европейска комисия, като дава отговор за енергийната политика.

Европейският парламент настоя, че ръководителят на Европейската комисия би трябвало да бъде един от водещите претенденти на партиите, какъвто беше казусът и с Юнкер през 2014 година Социологическите изследвания демонстрират, че ЕНП евентуално ще остане най-голямата група в Европарламента .

Френският президент Еманюел Макрон и други водачи на страни членки обаче, които в действителност ще предлагат наследника на Юнкер, се опълчват на автоматизираното обвързване сред изборите за Европейски парламент и работата на Европейската комисия.

В този случай водачите на страните членки биха могли да изберат някой, който да управлява комисията, който не е един от номинациите на партиите, макар че това лице въпреки всичко ще би трябвало да бъде утвърдено от Европарламента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР