Бившият премиер Карлес Пучдемон има право отново да оглави автономната

...
Бившият премиер Карлес Пучдемон има право отново да оглави автономната
Коментари Харесай

Пучдемон има право да е премиер, реши каталунският парламент

Бившият министър председател Карлес Пучдемон има право още веднъж да оглави самостоятелната власт в Каталуня, както и " политическите пандизчии " Жорди Санчес и Жорди Турул, които би трябвало да бъдат освободени.

Това гласят две резолюции, утвърдени от каталунския парламент тази заран.

Те бяха импортирани за изключително гласоподаване и съвещание по-рано през седмицата, откакто трите партии, подкрепящи независимостта, не съумяха да се договорят за поддръжка на Турул като министър председател, а той след това беше арестуван по искане на Върховния съд в Мадрид поради повдигнати малко по-рано обвинявания в протест и подстрекаване към безредици.

С думата " политически пандизчия " каталунските управляващи отбелязват политиците и деятелите, задържани поради акцията по обособяване на Каталуня от Испания, в това число референдума и декларацията за разединение през есента.

Чрез юриста си Пучдемон, който е арестуван в Германия в очакване съд да реши за екстрадицията му в Испания, прикани партиите за единение. От неговата листа в Народното събрание, " Заедно за Каталуня ", желаеха управлението на институцията да реши дали да му даде право на делегиран глас или отдалечен (например по " Скайп ", както той в началото обмисляше да стане премиер) при последващо съвещание за назначение на районен водач. Решението обаче беше отсрочено.

По същото време някогашният каталунски министър на образованието Клара Понсати се съобщи на управляващите в Шотландия поради европейската заповед за арест, издадена и за нея от съда в Мадрид.

 Понсати (вляво) идва с юрист в полицейски сектор в Единбург.
© Russell Cheyne, Reuters

Понсати (вляво) идва с юрист в полицейски сектор в Единбург.

В края на октомври Понсати отпътува с Пучдемон за Брюксел (където той прекара няколко месеца), само че по-късно се реалокира в Шотландия, с цел да преподава в университет там.

Според в. " Ла вангуардия " тя е почнала онлайн акция, с цел да набере средства за отбраната си в съда.

 Най-голямата партия в каталунския парламент,
© Associated Press

Най-голямата партия в каталунския парламент, " Граждани ", изиска отстраняването на Роже Торен - член на една от огромните партии на независимостта - като ръководител на законодателния орган.

Междувременно прокуратурата на град Шлезвиг - eдин от центровете на провинцията Шлезвиг-Холщайн - заяви за " Ел паис ", че първото решение дали Пучдемон да бъде предаден може да пристигна още " през днешния ден, на следващия ден или от вторник (другата седмица) нататък. " Дори това да се случи обаче, някогашният министър председател ще апелира при вероятно решение за екстрадиция и това би удължило престоя му в пандиза в Ноймюнстер.

По-рано тази седмица немските управляващи обясниха, че един от факторите в решението за екстрадиция според европейската заповед за арест, издадена в Испания, ще е дали при акцията за обособяване, по отношение на която той е упрекнат, е имало принуждение. Ако отговорът е " да ", това би могло да се впише в дефиницията на " държавна измяна " - обвиняването, което е най-близко до повдигнатите на Пучдемон от Върховния съд в Мадрид (бунт и подстрекаване към размирици).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (236)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР