Бившият представител от Тексас в Конгреса на САЩ от Републиканската

...
Бившият представител от Тексас в Конгреса на САЩ от Републиканската
Коментари Харесай

Битка Байдън-Тръмп на изборите: Реванш от ада

Бившият представител от Тексас в Конгреса на Съединени американски щати от Републиканската партия Уил Хърд тази седмица дефинира очертаващия се дуел сред президента Джо Байдън и някогашния президент Доналд Тръмп на президентските избори през 2024 година като " реванш от пъкъла ". " Реалността е, че две трети от американците желаят някой различен, друг от Доналд Тръмп и Джо Байдън ", съобщи Хърд, представен от американското издание " Ю Ес Ей Тудей ".

Има доказателства в поддръжка на аргумента на Хърд, че провеждането на още едни президентски избори с присъединяване на Байдън и Тръмп е непопулярно измежду американците. По информация от изследване на " Ен Би Си Нюз " (NBC News) от предишния месец, представено от сп. " Политико ", болшинството респонденти не желаят да видят още веднъж в конкуренцията нито един от двамата претенденти. В момента обаче и двамата претенденти са с много по-добри резултати от другите възможни кандидати и реваншът наподобява изцяло вероятен.

За да се избегне повтаряне на 2020 година, повече гласоподаватели би трябвало да се явят на първичните избори, счита някогашният конгресмен от Тексас. " Само към 23% от хората в страната в действителност гласоподават на първичните избори ", отбелязва Хърд. " Ако на първичните избори гласоподават повече хора, през ноември ще забележим по-добри благоприятни условия за избор, които в действителност биха ни харесали и за които бихме се радвали да гласуваме ", прибавя той.

До 2024 година следва доста дълъг път, а Тръмп е изправен пред безчет рискове, свързани с правораздаването, само че множеството специалисти сега са съгласни, че повторението на изборите от 2020 година е най-вероятният сюжет през идната година - сюжет, който съгласно социологическите изследвания не провокира необикновен възторг измежду гласоподавателите, разяснява английското издание " Гардиън ".

Кандидатурата на Байдън за преизбиране беше съвсем неизбежна. Това ще бъде четвъртото му присъединяване в президентски избори в границите на четири десетилетия и откакто най-сетне реализира упоритостта си през 2020 година, той няма особена причина да се отдръпна. В своя изгода Байдън може да уточни своята поредната законодателна стратегия и по-доброто от предстоящото показване на междинните избори предходната година, когато правото на аборт беше основен въпрос. Освен това няма явен кандидат в Демократическата партия, който да се изправи против него и в интерес на сегашния президент работи страхът, че Тръмп съставлява екзистенциална опасност за демокрацията и конституцията на Съединени американски щати и Байдън има най-хубавите шансове да го победи.

За да резервира мястото си в Белия дом, Байдън ще би трябвало да завоюва въодушевена поддръжка от обединението от млади и чернокожи гласоподаватели - изключително дами - както и от представителите на работническата класа от Средния Запад, умерените гласоподаватели и недоволните републиканци, които му помогнаха да завоюва през 2020 година.

Но въпреки че левият сенатор Бърни Сандърс и множеството определени представители на Демократическата партия го поддържат, гласоподавателите изпитват подозрения по отношение на Байдън, който в края на собствен възможен втори мандат ще бъде на възраст 86 години - съвсем 10 години по-възрастен от междинната дълготрайност на живота на мъжете в Съединени американски щати. По данни от изследване на Ройтерс/Ипсос към 44% от гласоподавателите на Демократическата партия считат, че той е прекомерно остарял, с цел да се кандидатира, макар че изследването демонстрира и че той води с 43% против 38% пред Тръмп в народен мащаб.

Тръмп също се сблъсква с опасения по отношение на възрастта си, като 35% от републиканците считат, че той е прекомерно остарял.

Проучването на Ройтерс/Ипсос демонстрира, че болшинството от записаните гласоподаватели не желаят нито Байдън, нито Тръмп да се кандидатират още веднъж. Но те наподобява няма да имат различен избор, защото и двамата мъже са сложни за изместване. Предимството на Байдън е, че е настоящ президент, до момента в който за Тръмп, като някогашен президент с желязна хватка върху редовите членове на партията си, може да се каже, че също има сходно преимущество от страна на републиканците.

" Докато и двете партии не пуснат нещо друго в бюлетината, какво ще прави Америка? Сега предизвикването се състои в това по какъв начин да се поддържат стимулирани съответните партийни бази, по какъв начин да се ангажират самостоятелните гласоподаватели и младежите да вземат участие в избори, които не ги вълнуват ", разяснява Майкъл Стийл, някогашен ръководител на Националния комитет на Републиканската партия. " Днес няма нищо вдъхновяващо в американската политика ", отбелязва той тъмно.

След изборните съревнования сред Хилъри Клинтън и Тръмп през 2016 година и Байдън против Тръмп през 2020 година (на които беше регистрирана най-високата изборна интензивност от повече от век), реваншът сред двамата мъже ще бъде третият следващ избор, при който на напред във времето ще излезе отрицателното отношение към партийната принадлежност на съперника, а мнозина гласоподаватели ще бъдат стимулирани от неприязънта си към претендента на другата страна.

" Републиканците са изпаднали в гняв поради Байдън, а демократите гледат на Тръмп като на олицетворение на дявола ", сочи създателят и социолог Джон Зогби.

Състезанието обаче не е предрешено. Някои републиканци споделят, че са изтощени от политиката на неодобрение и хапливото държание на Тръмп, както и от многократните му изборни провали. Десантис към момента не е стартирал публично акцията си, а Тръмп може да се сблъска с конкуренцията и на някогашния си вицепрезидент Майк Пенс, сенатор Тим Скот и други. Този път Тръмп е неповторимо уязвим и откакто стана първият някогашен президент, против който са повдигнати обвинявания, както и поради редицата следствия, които се водят против него.

" Притеснителното за демократите е, че преизбирането му е подвластно на доста променливи, които Байдън не може да управлява изцяло - в това число личното си здраве и процеса на стареене ", уточни обаче някогашният старши консултант на Обама Дейвид Акселрод. " Всеки крах ще ускори публичните опасения, които към този момент са забележими в изследванията на публичното мнение, по отношение на неговото здраве и способността му да се оправи с още четири години ", счита той, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР