Бившият председател на Народното събрание Ива Митева разказа защо е била

...
Бившият председател на Народното събрание Ива
Митева разказа защо е била
Коментари Харесай

Ива Митева обвини Вежди Рашидов за репресията срещу нея 


Бившият ръководител на Народното събрание Ива Митева описа за какво е била съкратена от последната си служба в Народното събрание, като уточни Вежди Рашидов като  основател.

„ Разбрах, когато ми връчиха през вчерашния ден сутринта заповедта. Дойдоха в кабинета ми и я дадоха. Бях изумена, само че не беше и неочаквано, тъй като тези процеси започнаха още при започване на 48-ия парламент. Не разбрах за какво ми споделят, че няма да работя повече там. Бях на позицията директор на дирекция „ Законодателна активност и право на Европейския съюз “. Това е основата активност, която се занимава със законодателния развой, която дава становища по конституционната съобразност на законите, която прави правни анализи. И която работи по законите от внасянето им до подписването им и изпращането на президента. Дирекцията е извънредно значима за Народното събрание, само че за жалост в този мандат тази дирекция не работи по този начин както трябва да работи. Защото не се желае да се работи по законите. Защото това дори което прочетох като пояснение от страна на Народното събрание за съкращаването на моята длъжност и закриването на дирекцията, е усъвършенстване на активността по правно- техническо обслужване на законодателния развой. Само че законодателния процес не е единствено правно-техническо обслужване. Това значи, че законите каквито влизат такива ще излизат. Никой не желае да се работи по законите задълбочено и да се вършат съответните правни разбори “, сподели тя в утринния блок на БТВ. 

„ Това е безпорядък и няма да докара до нищо положително. Това е политическа принуда, тъй като още при започване на 48-ия парламент аз бях предупредена по доста забавен метод посредством депутата Лъчезар Димитров, който е казал на един ваучър на някогашен сътрудник от „ ИТН “, че „ онази вашата ще бъде уволнена още на първия ден “. Още от първия ден започна този напън по отношение на мен. Излязох в неплатен отпуск тогава. Още през януари разбрах, че Вежди Рашидов е образувал дисциплинарно произвеждане срещу мен. Излязох в неплатен отпуск, тъй като разбрах, че ще стартира производство срещу мен. Реших малко да премисля нещата и да видя накъде да потегли. В началото това произвеждане беше вътрешен одит, който беше доста комичен. Те ми правят одит като ръководител на Народното събрание, редом с това като шеф на дирекцията, което е цялостно безсрамие. Ще покажа по какъв начин вътрешния одит се използва за политическа принуда. Започва се доста гръмко и по-късно се приключва с предложение за намаление в сан. Явно не му е стигнало времето на Вежди Рашидов да ме уволни, тъй като обяснението трябваше да го дам пред новия председател на Народното събрание. Бяха към 13 страници писмени пояснения, в резултат на което не ми беше наложено дисциплинарно наказване, значи производството е прекратено.

Когато сътрудник народен представител в 49-ия парламент от Има Такъв Народ е питал непосредствено Вежди Рашидов в очите за какво води дисциплинарно произвеждане срещу мен, той първо е отрекъл, след това е споделил – „ за какво я защитаваш, тя нали вече не е от Има Такъв Народ “ и по-късно е споделил – „ тя е прекомерно самостоятелна и неуправляема “. Значи самостоятелните хора не се ценят към този момент. Не съм говорила с Рашидов, той също не ме е потърсил. Той преди неведнъж заявяваше какъв брой е удовлетворен от мен как сме работили по закони. Предполагам е бил принуден за това от народни представители от политическа партия ГЕРБ “, разкри тя.

„ Когато Има Такъв Народ влезе в 45-ия парламент и конфигурацията се промени, аз като ръководител на Народно събрание върнах основния секретар на Народното събрание, който беше тогава, на остарялата служба в Министерството на правораздаването. И по-късно назначих един вътрешен одит и инспекция. Може би моя неточност бе, че не извадих резултатите от вътрешния одит. Те бяха скандални, само че аз не желаех да унизявам някогашния ръководител на парламент. Всеки може да изиска този отчет от Народно събрание. Аз не го направих, тъй като времето беше доста малко сред нашите парламенти. А и не желаех да унизявам някогашния председатал Цвета Караянчева “, зобави Митева.

Запитана дали има финансови нарушавания, които е открила тогава, тя отговори: „ Да, има и то огромни. В големи размери. Нарушения, свързани с построяването на пленарната зала, с хранителния комплекс. Мога единствено да кажа, че сега по този начин наречената нова пленарна зала, за която са дадени толкоз доста пари, тя няма даже озвучаване. Смятате ли, че е обикновено да влезете в пленарна зала, в която няма озвучение и система за гласоподаване? “. 
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР