Бившият нидерландски премиер Дрийс ван Агт почина на 93-годишна възраст

...
Бившият нидерландски премиер Дрийс ван Агт почина на 93-годишна възраст
Коментари Харесай

Бивш холандски премиер и съпругата му се подложиха на евтаназия

Бившият нидерландски министър председател Дрийс ван Агт умря на 93-годишна възраст в дома си в Неймеген, оповестиха нидерландски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

От името на фамилията му учреденият от някогашния министър председател институт " Форум за права " посочи, че той е умрял в понеделник.

Ван Агт и 93-годишната му брачна половинка Южени ван Агт-Крекелберг са умряли дружно, евентуално след евтаназия, която е позволена в Нидерландия при избрани условия. Двамата са били дружно в продължение на повече от 70 години.

Ван Агт е бил в неприятно здравословно положение, откакто получил инсулт през 2019 година. На погребението на двамата са участвали единствено техни близки.

Ван Агт е християндемократ и е отпред на изпълнителната власт в Нидерландия от 1977 година до 1982 година. Той е и дълготраен министър на правораздаването.

Бившият министър председател в продължение на дълги години организира акции в поддръжка на правата на палестинците и основава института " Форум за права " в поддръжка на идеята. През последните години той отправяше остри рецензии против политиката на партията си по отношрнир на Израел и я напусна през 2021 година

Нидерландският министър председател Марк Рюте отдаде респект на Ван Агт и съобщи, че той е придавал на нидерландската политика цвят и наличие. Други политици също уважиха заслугите му към страната.

L'ex primo ministro olandese Dries van Agt e sua moglie Eugenie hanno posto fine alla loro vita con l'eutanasia
— Wbfe3 (@ravel80262268)
Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР