Бившият началник на полското военно контраразузнаване (SKW) Пьотър Пител е

...
Бившият началник на полското военно контраразузнаване (SKW) Пьотър Пител е
Коментари Харесай

Полша задържа бивш началник на военното контраразузнаване за връзки с руските служби

Бившият шеф на полското военно контраразузнаване (SKW) Пьотър Пител е бил арестуван през днешния ден по искане на прокуратурата от военната жандармерия във Варшава. Това заяви представителят на жандармерията Артур Карпенко, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Пител е арестуван " заради нелегално съдействие с Федералната работа за сигурност " на Русия, посочи министърът на защитата Антони Мачеревич. Според представителя на прокуратурата Лукаш Лапчински против военачалник Пител се води следствие и може да бъде повдигнато обвиняване в " съдействие със специфична работа на друга страна ".

Според полски медии през 2010 година полското Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) е сключило контракт с съветската ФСС, съгласно който нейни представители са посетели щаба на SKW, а началниците на SKW са създали ответно посещаване в Русия. Бригаден военачалник Пьотър Пител е оглавявал SKW през 2014-2015 година, а преди този момент е заемал висши постове в организацията.

Полската прокуратура стартира следствие за съдействие на военното контраразузнаване с ФСБ през декември 2016 година след изявления в изданието Gazeta Polska за " контакти " сред SKW и съветските спецслужби, написа РБК. По-рано прокуратурата сподели, че Пител и неговият заместител са приели решение за съдействие със работа на друга страна без единодушие на държавното управление. През март 2017 година и някогашният министър председател и сегашен ръководител на Европейския съвет Доналд Туск беше свикан, с цел да бъде разпитан като очевидец по така наречен " съветско дело ".

Според някогашния министър на защитата Томаш Шемоняк - заемал длъжността в кабинета на Туск (преди той да поеме поста си в ЕС), дейностите на Мачеревич са целят да предизвикат скандал и са част от " жестока битка за власт. Това ще видят в НАТО, това ще видят съдружниците в Съединени американски щати. Скандал. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР