Бившият министър-председател на България Бойко Борисов обяви , че неговата

...
Бившият министър-председател на България Бойко Борисов обяви , че неговата
Коментари Харесай

EK: Габриел поиска неплатен отпуск, за да участва в правителствените преговори в България

Бившият министър-председател на България Бойко Борисов разгласи, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ номинира европейския комисар по нововъведенията Мария Габриел за нов министър председател на страната.


Габриел е комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията на Урсула фон дер Лайен, откакто заемаше поста на комисар по цифровите технологии при някогашния ръководител Жан-Клод Юнкер.

Потенциалното пренасяне на Габриел в София основава дупка в Брюксел, която ще би трябвало да бъде запълнена.

България ще би трябвало да избере нов претендент за собствен комисар със единодушието на ръководителя на Европейската комисия. Българският претендент ще бъде изслушан по време на обществена сесия от съответната комисия по политиките на Европейския парламент - по-късно тя ще разиска експертизата му при закрити врата, преди да даде или не утвърждението си за този претендент.

Не е наложително новият комисар да резервира портфолиото на Габриел, а едно такова пренасяне може да провокира разбъркване в управителния екип на Фон дер Лайен.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че Габриел е поискала неплатен отпуск, с цел да взе участие в държавните договаряния в България. Въпреки че към този момент тя остава европейски комисар, нейните досиета са поети от старшите комисари Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, добави представителят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР