Бившият министър Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха задържани

...
Бившият министър Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха задържани
Коментари Харесай

Полски съд постанови бившия вътрешен министър, обявил гладна стачка, да бъде хранен насила

Бившият министър Камински и неговият заместител Мачей Воншик бяха арестувани предходната седмица във Варшава и бяха изпратени в пандиза, откакто бяха наказани по обвинявания в корист със служебно състояние на предходни постове. Двамата членове на бившето държавно управление на партията " Право и правдивост ", чийто съдружник е президентът Анджей Дуда, оповестиха, че стартират гладна стачка след вкарването им в пандиза.

Все още не е ясно за кой съд приказва президентът, а информацията за правосъдното решение не е доказана от Ройтерс.

До обстановката се стигна, откакто новото проевропейско държавно управление направи опити да анулира промени, въведени от предходния кабинет, които съгласно критици са нараснали политическото въздействие върху съдилищата, и в това време подвежда под отговорност тези, които упреква в нарушавания. Отмяната на промените, подхванати от предходното държавно управление, е значима, защото ще даде опция да бъдат отпуснати милиарди посредством европейски фондове, отбелязва Ройтерс.

" Право и правдивост " се пробва да показа Камински и Воншик като политически пандизчии, изказване, което бе отхвърлено от държавното управление и от деятели за правата на индивида.

" Днес получих информация от брачната половинка на Мариуш Камински, че е направено правосъдно разпореждане, което гласи, че той би трябвало да бъде хранен ", сподели пред кореспонденти Дуда на Световния стопански конгрес, който се организира в Давос.

" Отново приканвам правосъдния министър Боднар, основния прокурор, в чиито ръце е опцията да се анулира ефикасната присъда на Мариуш Камински и Мачей Воншик, той може да го направи когато и да е ".

Министърът на правораздаването Адам Боднар попита Дуда за какво не употребява личните си пълномощия като президент и да помилва двамата политици, вместо да упорства за по-дълга процедура, с която те да бъдат освободени.

Камински и Воншик бяха упрекнати в корист с власт за пръв път през 2015 година за това, че са разрешили на командвани от Камински сътрудници да употребяват измама при следствие. Те отхвърлиха да са направили нарушавания и бяха помилвани от Дуда, който им разреши да заемат държавни длъжности. Тогава, юристи сложиха въпроса дали Дуда е имал право да помилва Камински, преди да има издадено финален правосъден акт.

Миналата година, откакто министър председателят Доналд Туск пристигна на власт, Върховният съд съобщи, че делото би трябвало да бъде гледано още веднъж и Камински и Воншик бяха наказани през декември на две години затвор. Те не бяха вкарани в пандиза незабавно поради юридически разногласия дали са изгубили имунитета си като определени членове на Народното събрание.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР