Бившият крал на Гърция Константинос Втори, който беше на власт

...
Бившият крал на Гърция Константинос Втори, който беше на власт
Коментари Харесай

Почина последният крал на Гърция Константинос Втори

Бившият крал на Гърция Константинос Втори, който беше на власт преди възстановянето на републиката през 1974 година, е умрял в Атина на 82-годишна възраст, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бившият суверен, който е братовчед на английския крал Чарлз Трети и кръстник на престолонаследника принц Уилям, е умрял от мозъчен удар, откакто седем дни е бил в реанимацията на столичната клиника “Игия ”.

В болничното заведение с него са били членове на фамилията му, брачната половинка му Анна-Мария, неговите деца и неговата сестра, някогашната испанска кралица София.

Константинос Втори е роден на 2 юни 1940. в Атина. Той бе крал на Гърция от 1964 година до 1974 година Потомък е на династията Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, наследник е на крал Павлос Първи и на Фредерика Хановерска. Като потомък на датския крал Кристиан Девети той е носел и купата принц на Дания.

След идването на власт в Гърция на хунтата на черните полковници Константинос Втори се опита да й се опълчи и прикани народа на въстание. Но не получи поддръжка и бе заставен да напусне страната и да заживее в Рим. През 1973 година след референдум монархията в Гърция бе ликвидирана от хунтата и страната стана република. След края на военната тирания демократичното държавно управление на Константинос Караманлис организира втори референдум през 1974 година, на който бе доказана волята на народа да няма монархия.

Константинос Втори в никакъв случай не призна тези референдуми и в никакъв случай публично не се отхвърли от престола.

До 2013 година някогашният крал живееше със фамилията си в Лондон. През май 2013 година фамилията се реалокира за непрекъснато в Гърция, в обитаемото място Порто Хели, в община Ермионида, на 6 километра от остров Спецес. Заради съществени проблеми със здравето обаче в последните месеци някогашният монарх живееше в Атина близо до болничното заведение, в която се лекуваше.

През 2002 година Константинос Втори и други членове на фамилията му бяха обезщетени с 13,7 милиона евро за тяхната някогашна благосъстоятелност в Гърция, включваща и двореца “Татой ” северно от Атина, който в този момент се реставрира, както и вила на остров Корфу, където бе роден принц Филип, херцогът на Единбург. Сега тази вила е превърната в музей.

Константинос Втори и брачната половинка му имат пет деца. Преди да се възкачи на престола той е бил и играч по ветроходство и неговият отбор печели златни олимпийски медали от Олимпийските игри през 1960 г.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР