Бившият изпълнителен директор на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) Иван Иванов

...
Бившият изпълнителен директор на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) Иван Иванов
Коментари Харесай

Назначен от Нинова шеф живял в луксозна къща, от ВМЗ плащали

Бившият изпълнителен шеф на " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу 4500 лв. на месец за сметка на държавния цех. Това заяви Държавната консолидационна компания, която е принципал на предприятието. Това било открито след инспекция за положението на завода, осъществена от новото управление на ДКК.

Оказва се, че договорът за наем е бил подписан по предписание на самия Иванов и с условия за местоположението и изискванията на недвижимия парцел. Досега представителите на управлението на ВМЗ, които не разполагат с жилище в региона, са употребявали апартамент в центъра на Карлово, който е нает от предприятието против месечен наем от 250 лв.. При встъпването си в служба, макар че апартаментът е бил свободен, някогашният началник на завода наема за сметка на ВМЗ независима къща в Хисаря с повърхност от 152 кв. м. Имотът разполага и със лично барбекю с повърхност 16 кв. м. Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, защото по-близките обитаеми места като Сопот и Карлово не са дали отговор на потребностите на Иванов. На годишна база разноските за бюджета на ВМЗ за определеното жилище възлизат на 54 000 лв..

В интервала преди да бъде наета къщата, условието на някогашния изпълнителен шеф Иванов е било всеки ден водач с кола на ВМЗ да пътува от Сопот до София, с цел да го взима. Следобед, след края на работния ден, водачът го е карал назад до София. 

В резултат на инспекцията станали ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват доста бюджета на ВМЗ. Предишното управление е назначавало хора с уговорка в контракта за обезщетение от шест заплати при предварителното преустановяване. В последните си дни на поста Иван Иванов стартира да освобождава чиновници, като изплатените компенсации доближават 100 000 лева

Това е следващият скандал във ВМЗ и принципала му - ДКК. Преди да бъде оглави ВМЗ, Иван Иванов беше регионален шеф на София-област от квотата на Българска социалистическа партия. Той бе назначен за шеф на завода в началото на юни, до момента в който водачът на левицата Корнелия Нинова бе вицепремиер и министър на стопанската система в държавното управление на Кирил Петков. Иванов изкара на поста едвам към два месеца и беше заменен от новото управление на ДКК поради позволени нарушавания. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Той пък бе уволнен от Нинова като ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ поради неприятни резултати на предприятието. Оттогава между двете страни непрестанно прехвърчат обвинявания за злоупотреби, конфликт на ползи и безхаберие. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР