Бившият италиански президент Джорджо Наполитано почина на 98

...
години Италиански политици отдадоха почит в петък на бившия президент
Коментари Харесай

години

Италиански политици отдадоха почит в петък на бившия президент Джорджо Наполитано, ветеран от няколко правителства, който почина на 98-годишна възраст.

Прочут със своята умереност и държавническо мислене, Наполитано беше смятан за гарант за стабилност във време на хронична турбуленция в италианската политика.

Бившият лидер на комунистическата партия беше държавен глава в редица правителства между 2006 г. и 2015 г. .

Премиерът Джорджия Мелони поднесе „най-дълбоките съболезнования“ на своя кабинет на семейството на Наполитано.

Настоящият президент на страната Серджо Матарела каза, че Наполитано е водил „важни битки за социално развитие, мир и прогрес в Италия и Европа“.

А папа Франциск, в телеграма до вдовицата на Наполитано, отдаде почит на човек, който описа като посветил кариерата си на запазването на „единството и хармонията“ на своята страна.

Роден през 1925 г. по време на управлението на Мусолини, Наполитано се присъедини към комунистическа съпротивителна група на 17-годишна възраст, преди да се присъедини към партията през 1945 г. и да бъде избран в парламента през 1953 г.  

След разпадането на Комунистическата партия, Наполитано се издига до върха на италианската политика с Демократическата партия на левицата .

Той беше избран за президент през 2006 г. и беше държавен глава през период на хронична политическа нестабилност.

Въпреки плана му да се пенсионира след първия си мандат през 2013 г., неубедителните законодателни избори принудиха Наполитано да се върне на поста до оставката му през 2015. 

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР