Бившият икономически министър и настоящ лидер на Продължаваме промяната Кирил

...
Бившият икономически министър и настоящ лидер на Продължаваме промяната Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков не дава дори на КС документи за гражданството си

Бившият стопански министър и сегашен водач на " Продължаваме промяната " Кирил Петков още не е пратил документи за поданството си по делото по темата в Конституционния съд. Това научи " Сега ". Срокът за това е едномесечен и тече от 9 септември. 

Конституционен съд бе сезиран от ГЕРБ, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители. Затова и ГЕРБ нападнаха в Конституционен съд президентския декрет за назначението на служебния кабинет в частта, с която Петков е избран за министър.

Според ГЕРБ към момента на назначаване на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система, той не е бил освободен от канадското си поданство. В настояването си депутатите на Бойко Борисов поддържат тезата, че за загубване на канадското поданство не е задоволително лицето да е направило волеизявление за освобождение от поданство, а би трябвало да има и акт от Канада.

На 9 септември, от разнообразни институции, както и от самия Петков. Беше им даден едномесечен период. От някогашния министър се чака официален писмен документ от способния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождение от канадско поданство с посочена дата на това освобождение. 

Президентът би трябвало да показа в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго поданство с изключение на българско, преди да стане длъжностен министър на стопанската система. От министъра на правосъдието беше пожелан документ, удостоверяващ съществуването или неналичието на българско поданство на Петков към 10 май, след като е указът на президента за назначение на служебно държавно управление. А от външния министър - да изиска по дипломатически път писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско поданство. " Сега " научи, че в Конституционен съд към този момент са постъпили документи от институциите.

Досега Петков не един път разгласи, че няма желание да върви до посолството на Канада в Букурещ, с цел да вземе документа, че към този момент не е неин жител. " На 21 април направих волеизявление, че се отхвърлям от това поданство. На 20 август ми бе обявено, че не съм. Не ми е необходим документът. Има дело в Конституционния съд, ще забележим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а съветски жител, който е срещу " Руски поток " и Русия отхвърля затова да признае волеизявлението ми. Т.е. Русия, а не България ще взема решение кой може да взе участие в ръководството ", аргументира се Петков в предаването " ЕвроДикоФ ".

Делото " Петков " наподобява елементарно, само че не е ясно дали Конституционен съд ще се произнесе по него преди предварителните парламентарни избори на 14 ноември. Причината е, че процесът ще бъде решен от документите. И в случай че на Конституционен съд се наложи да изчака приемането им, няма да има и решение.

Като страни по делото бяха конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правораздаването и министърът на външните работи. Те също имат едномесечен период за мнения, само че към този момент такива по делото няма оповестени.

" Сега " опита да се свърже с Петков по тематиката, само че той не отговори на мобилния си телефон.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР