Бившият графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов осъди прокуратурата да

...
Бившият графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов осъди прокуратурата да
Коментари Харесай

След 9 години - пребит от полицаи осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Бившият графичен дизайнер в Българска национална телевизия Радослав Божинов осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от близо 11 000 лв. за вреди от нелегално обвиняване. Това реши арбитър Илиана Станкова от Софийския градски съд (СГС), откакто отхвърли желае на Божинов за още над 700 000 лв., като се обоснова, че прокуратурата не носи виновност за побоя над него (пълния текст на решението виж ), заяви.

Става дума за скандалния случай на полицейско принуждение в центъра на София от 2011 година, последвалите мнения на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че Божинов е бил доста пийнал и е нападнал служителите на реда и повдигнатото по-късно обвиняване против младежа, по което беше оневинен шест години по-късно.

Мъжът беше обичай от служители на реда през нощта на 14 април 2011 година на бул. " Фритьоф Нансен " в региона на НДК. Тогава той опитвал да спре такси след концерт и поради паркираните коли на булеварда слязъл на платното, с цел да бъде видян. До него спрял червен " Опел Астра " с двама непознати цивилни . Питали го какво прави на платното и той споделил, че чака такси. Единият мъж излязъл от колата и тръгнал към Божинов, като за секунда посочил карта и споделил, че е служител на реда, след което изискал персоналната карта на младежа. Божинов отвърнал, че не знае кой е той, не е видял неговата карта и опитал да се отдалечи. Това изнервило мъжете и те го догонили, поставили му белезници и го блъснали с юмруци.

Той се изплашил и почнал да крещи: " Помощ, отвличат ме! " . Други трима младежи станали очевидци на случилото се, като се намесили, с цел да оказват помощ на Божинов, защото помислили, че го отвличат. Цивилните служители на реда им споделили да не се занимават, с цел да " не го отнесат " и те, като декларирали, че са служители на реда. Младежите не повярвали, почнала битка сред двете групи, след което към този момент пристигнали и униформени служители на реда.

След близо денонощие в ареста Божинов беше освободен, само че прокуратурата упрекна него и тримата младежи в оказване на опозиция на властта. Делото завърши шест години по-късно с оправдателни присъди, които прокуратурата не стачкува, откакто в края на процеса и служителите на реда признаха, че евентуално не са били разпознати от подсъдимите. Съдът пък написа, че обвиняванията са несъставомерни, тъй като служителите на реда са били без униформи и не са се легитимирали.

Неотдавна различен състав на градския съд присъди компенсации от по 15 000 лв. за противозаконните обвинявания против Димитър Кременски, Павел Футеков и Петър Цанов, които са пробвали да оказват помощ на Божинов. Той пък още преди 5 години осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати 25 000 лв. за противозаконен арест и за полицейското принуждение, при което му беше строшен носът и му бяха избити елементи от зъбите.

Преди две години Божинов заведе и делото против прокуратурата за нелегално обвиняване. В исковата си молба той написа, че след освобождението си е претърпял интервенция на носа , а още на идващия ден след задържането е получил позвънявания от доста познати, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е обявил случая пред медиите. Разказвал, че Божинов е нападнал служителите на реда и им е оказал опозиция, опитал е да избяга и е бил доста пийнал.

Мъжът твърди още, че му била направена и полицейска регистрация, а по-късно при пътни инспекции излизал като " престъпно проявено лице ". Медийният звук и напън пък г о принудили да емигрира в Англия още през септември 2011 година, където живее и до през днешния ден, а в България идвал единствено с цел да участва на правосъдните съвещания. Божинов твърди, че след този случай изпитва боязън от служители на реда и прокурори.

Негови другари и сътрудници свидетелстват, че го търсили на другия ден, тъй като не е отишъл на работа, само че най-после той се появил обезобразен. Един от очевидците споделя, че казусът смачкал Божинов, като дни и седмици наред бил в стрес, уплах и се " спичал ", в случай че види полицейска кола.

Бивш негов началник в Българска национална телевизия пък споделя, че след случая Божинов му споделил, че е имал диалог с служителите на реда, които са го пребили и бил доста изплашен, а по-късно " напряко мълчалив " .

Друг другар на Божинов пък споделя за него, че първичните му планове били единствено да приключи магистратура в Англия, само че след случая не желал да остава в България, тъй като не знаел къде се намира, бил обезпокоен и " тотално му били потънали гемиите ".

Съдът обаче присъжда единствено 8000 лв. обезщетение за породените морални вреди на Божинов , вместо поисканите от него 500 000 лв.. Отделно, прокуратурата е наказана да му заплати и 2700 лв. за имуществени вреди поради разноските за пътувания до България по време на делото.

За да присъди по-ниско обезщетение, съдът се базира и на умозаключение на съдебнопсихологична експертиза, съгласно която делото не е предизвикало тежка контузия на Божинов, той съумял е да се оправи с претърпяното, да се приспособява и да сътвори семейство.

" Същевременно, за част от обстоятелствата, довели до претърпените неимуществени вреди, отсъства причинно-следствена връзка с безпричинно повдигнатото и поддържано обвиняване. Вредите от осъществения побой, болките и страданията от контузиите и лекуването, неговата дълготрайност, в това число стресът от престоя в болничното заведение са по отношение на държанието на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ", се споделя в решението на съда.

Съдия Станкова обаче отбелязва, че въпреки да не може да се търси отговорност от прокуратурата за медийните изяви на представители на Министерство на вътрешните работи, " немалка част от тях са провокирани от държанието на прокуратурата, изразило се в безпричинно повдигнатото и поддържано обвиняване, което дава съображение на съда да ги вземе поради при решаващата си преценка ".

Съдът акцентира още, че Божинов е работил в социална медия и то в отдел, който се занимава с реклама, за което се изисква безупречна известност. Освен това, младата му възраст допуска, че занапред ще гради кариерата си, а информация за разгласеното нелегално обвиняване може когато и да е да се открие в интернет, без да е несъмнено, че четящият ще научи, че Божинов е бил оневинен.

" От събраните по делото гласни доказателства се открива, че в причинна връзка с воденото против ищеца наказателно произвеждане той е изгубил доверие в охранителните и правораздавателните органи на Република България, което затвърдило дефинитивно към този момент образуваното му очакване за персонална и професионална реализация отвън родината ", написа в умозаключение арбитър Станкова, като решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР