Бившият главен прокурор Иван Гешев напусна съдебната система.Той публикува свое

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев напусна съдебната система.Той публикува свое
Коментари Харесай

Иван Гешев напусна съдебната система 


Бившият основен прокурор Иван Гешев напусна правосъдната система.

Той разгласява свое изказване, в което афишира, че е подал оставка като прокурор, само че дава обещание да продължи борбата си „ с ясното схващане, че политическите проблеми се позволяват с политически средства. “

„ Днес приказвам последно като магистрат, откакто съблюдавах закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Затова през днешния ден приказвам на българите в България – по този начин, както дадох обещание – с ясното схващане, че политическите проблеми се позволяват с политически средства. Днес ви давам обещание единствено едно – да продължа борбата за истина и правдивост в нашето Отечество “, споделя Гешев.

Той споделя още, че битката на прокуратурата против „ незаконни олигарси и против крадливи партийни водачи “ е довела до невижданото обединяване на висши политици, мафия и горист бизнес, както и до промени в закона за на бъде отхвърлен.

„ За мен е явно, че приключването на информация от страна на осведомени по тези каузи към директно засегнатите е главната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им към този момент са обществено известни. Те постоянно, по разпоредбите на мафията, стартират с спокоен опит за послушание и приемане на техните условия, които постоянно са мощно изкушаващи, само че постоянно свързани с изменничество! И в случай че това не сработи, не престават с откровени закани в това число и за човешки животи, и най-после с реализация на заканите. Всичко това освен споделих, че ще се случи, само че то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и даже без опит за обикновено приличие„, акцентира още някогашният основен прокурор.

Според него сега всички се намират на кръстопът, във време разделно: „ Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, починали за свободата на националната страна България. Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си растеж, или ще се примирим с наведена глава и в никакъв случай към този момент няма да можем да се надигнем. Изборът е на всеки от нас„.

На 12 юни с 16 гласа „ за “ и четири „ срещу “ Висшият правосъден съвет гласоподава за освобождението на Иван Гешев като основен прокурор поради нарушаване на етичния кодекс. Поводът беше потребления от него израз „ политически отпадък “ на брифинг на 15 май.,припомня лекс бг

На 15 юни президентът Румен Радев издаде декрет за предварителното преустановяване на мандата на обвинител №1. Ден по-късно ПК на Висш съдебен съвет дефинира Борислав Сарафов за и. ф. основен прокурор.

На изключително съвещание през днешния ден Прокурорската гилдия прегледа две заявление, подадени от Гешев, и докладвани от ръководителя на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов. Той изясни, че в петък във Висш съдебен съвет е постъпила молба от някогашния обвинител №1, с която желае да бъде възобновен във Върховната касационна прокуратура.

Тази заран обаче е пристигнало ново писмо, както го назова Дамянов, в което Гешев отбелязва следното: „ На 15 юни подадох молба за преназначаването ми на служба прокурор във ВКП, предизвикан от желанието си да продължа да работя като прокурор поради дългогодишния ми стаж в органите на правосъдната власт. С оглед настоящите събития, метода на пояснение и използване на Закона за правосъдната власт и опита за дискредитиране на постигнатото от прокуратурата, не искам да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих в процедурата по отстраняването ми като основен прокурор пред Пленума на Висш съдебен съвет, при очевидно нарушаване на Конституцията и практиката на Европейски съд по правата на човека, към този момент е действителност. Предвид това не искам да бъде назначаван като прокурор във ВКП и въобще да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка “.

Прокурорската гилдия единомислещо одобри за сведение заявката му.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР