Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на
Коментари Харесай

Защо бившият канцлер Шрьодер прие да е на заплата от авторитарния режим в Русия?

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на Роснефт. Дали единствено поради парите? Едва ли. Но все пак не трябва. Коментар на Райнхард Мюлер от ФАЦ.

Бивш немски канцлер на съветска заплата? Истински скандал. Вярно е, че назначението не идва изненадващо. И въпреки всичко Герхард Шрьодер, който преди време назова Путин " кристално чист демократ ", влезе в съветския енергиен бизнес прекомерно бързо, откакто излезе от дейната политика.

Няма да е първият

Вярно е, че мнозина го вършат. Бивши държавници постоянно осребряват предходните си връзки и контакти, откакто им е приключил мандатът. Което обаче напълно не значи, че няма проблем. Напротив: колкото по-висок и значим е бил политическият пост, толкоз по-голяма нерешителност се изисква. Неслучайно и в частния бранш съществуват правила против нелоялната конкуренция и ясно дефинирани забрани, с които мениджърите са обвързани по трудов контракт: какво е разрешено и какво не, откакто изоставен компанията. Политиката също се нуждае от такава регулация – и в последно време все по-често се упорства за повече бистрота и за „ карантинни “ периоди.

Разбира се, че всеки случай би трябвало да се преглежда поотделно. Шрьодер се пробва да сътвори усещането, че е все едно дали ще работи за съветския тръст Роснефт или за някой от американските енергийни колоси. Първо – можем да спорим дали е все едно. И второ - Европейски Съюз включи Роснефт в своя лист със наказания. Да не приказваме, че компанията има топла връзка с съветската страна. А дано не забравяме каква страна е Русия. Докато беше канцлер, Шрьодер развиваше връзките с Русия, само че по това време там към момента имаше някаква независимост. Днес Русия е властническа страна, която със мощ анексира полуостров Крим и непрестанно преследва вътрешните съперници на режима.

Историческа задача?

Никой не би отрекъл, че и през днешния ден е годна концепцията да се търсят промени посредством доближаване. Пък и разговорът с Москва въпреки всичко продължава. Пита се обаче дали за един някогашен немски канцлер е подходящо да поема подобен пост. Ще бъде незаслужено, в случай че припишем на Шрьодер единствено чисто стопански претекстове. Той явно счита, че извършва и нещо като историческа задача. Не можем нито да го съдим, нито да му отхвърляме правото да поддържа персоналните си контакти, които даже биха могли да са потребни за германо-руските връзки. Но на новия си пост той ще получава заплата от един властнически режим. И в тази ситуация важи същото, което знае даже най-дребният държавен служител: спри далеко от всичко подозрително!

Райнхард Мюлер, ФАЦ

Дойче Веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР