Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев коментира

...
Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев коментира
Коментари Харесай

Майкъла: Има кой да замести Йомов в състава на ЦСКА

Бившият футболист и изпълнителен шеф на ЦСКА Георги Илиев разяснява пред " Тема Спорт " допинг абсурда с Георги Йомов. Майкъла съобщи, че на " Армията " до момента не е имало футболист, който толкоз постоянно се забърква в неприятности, откакто единствено преди три месеца крилото участва на открита пукотевица от страна на татко му на бензиностанция край София. Илиев назова национала част от " новата партида " родни футболисти, които търсят друго поле за изява, надалеч от терена.

Г-н Илиев, какви могат да бъдат последствията в случай че се удостовери, че Георги Йомов е взимал допинг?

- Ако се удостовери, че Йомов в действителност е взимал неразрешени субстанции, това ще е огромна покруса за имиджа на ЦСКА. Силно се надявам, че даже и да е правилно, с позитивна проба ще е единствено той, а не и някой от останалите футболисти. Това ще значи, че е работил самосиндикално и клубът не е виновен за случилото се. Но и единствено той да е отговорен, това е ужасно леке върху имиджа на ЦСКА. Все отново дано да изчакаме момчето да даде своето мнение пред УЕФА, след това оттова да излязат с решение и тогава да съдим. В България доста обичаме да плюем още преди да знаем истината.

Последните информации сочат, че откритото вещество в организма на крилото е тестостерон...

- Това към този момент би било доста неприятно. Тестостеронът е в действителност сериозен допинг, за който органите наблюдават доста деликатно. Ако беше някой различен антибиотик можеше да се употребява хипотезата, че някой лекар е отговорен, само че с този това пояснение няма да мине. Наистина най-лошото в цялата обстановка е, че той е играч на ЦСКА. И вместо да се споделя " Георги Йомов е с допинг ", се споделя " състезател на ЦСКА е с допинг ", " на " Българска войска " се приема допинг ". Това е нещастието. Защото ръководителите на ЦСКА не са длъжни и няма по какъв начин да наблюдават всеки футболист какво прави в свободното си време. Те не са ментори или пъдари. Не са Гриша Ганчев, или Фичо, или Саша Илич отговорни че Йомов е взимал нещо през главата на всички над него в клуба. Всеки би трябвало да си носи кръста. Никой професионален футболист, и то част от именит клуб, институция в българския спорт, не може да прави такива неща. Ако в действителност се удостовери виновността на Йомов, с изключение на от УЕФА, той би трябвало да понесе доста съществено наказване и от управлението на ЦСКА. Освен всичко друго това е и финансов удар по клуба. Той взима доста сериозна заплата, за него беше платена трансферна сума и на Славия. Как ги оправдава? Клубът е ощетен по този метод, би трябвало да си търси наказателна клауза за всички пропуснати изгоди. Доколкото четох западни тимове се интересуваха от покупката този футболист, а в този момент може да изгори за 4 години...

Магнит ли е Йомов за кавги, откакто взе участие във втори подобен в границите на единствено няколко месеца?

- ЦСКА в никакъв случай не е имал сходен футболист. В Левски преди години постоянно се случваше да вършат кавги, да ги хващат пияни, изключително чужденците. Но в този момент Йомов единствено за няколко месеца създава втори гръмък скандал. Има положителни футболни качества това момче, само че държанието му отвън терена е в тежък ущърб както на самия него, по този начин и на ЦСКА като институция. Но дано за изчакаме, може още веднъж да измислят нещо и някой лекар да излезе отговорен за всичко.

Показателни ли са за манталитета на младите български футболисти тези случаи? Във безконечния противник Левски също двама от надарените родни играчи - Здравко Димитров и Димитър Костадинов имаха съществени проблеми с дисциплината...

- Ами за жалост е по този начин. Виждате, че на двамата в Левски с комара Мъри не им елементарни и в този момент са в други, много по-слаби тимове. Това е нова партида футболисти. Може би младите към този момент търсят друго равнище, друго поле за изява в главата. При нас единствената мисъл беше ЦСКА и да се съревноваваме и побеждаваме огромни европейски тимове. Настоящите ни така наречен " очаквания " очевидно имат за цел да вървят по нощните заведения, да взимат опиати, да взимат такива витамини, да " въртят " пари. Защото абсурда, който беше преди няколко месеца на бензиностанцията, е за пари. Със сигурност не е бил на тематика Левски и ЦСКА, както се пробваха да го изкарат. Някоя от страните е дължала пари на другата. Това е. Както беше и обстановката с момчетата от Левски.

Ще се усети ли неналичието на Йомов в спортно-технически проект зя ЦСКА?

- Не изключително. В последните месеци той не бе в доста добра форма. А и ЦСКА разполага с първокласен състав, има кой да го замести. Лошото е, че той бе един от дребното българи в титулярния състав. Сега корав титуляр остава само Турицов. И това не е по никакъв начин добре за ЦСКА и българския футбол, само че за жалост такива са действителностите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР