Бившият финансов министър Владислав Горанов даде две последователни интервюта в

...
Бившият финансов министър Владислав Горанов даде две последователни интервюта в
Коментари Харесай

В очакване на прокурорски разпит, Горанов разви интрига за заговор на Гешев с кабинета

Бившият финансов министър Владислав Горанов даде две поредни изявленията в национални малките екрани, в които стартира тезата за хипотетичен " сговор " сред премиера Кирил Петков и основния прокурор Иван Гешев във връзка със личното си полицейско задържане на 17-18 март. 

Горанов заподозря премиера в " подаване на ръка " на Иван Гешев поради комплицирана скица за по едно и също време минимизиране на по-малкия съдружен сътрудник " Демократична България " и освобождение на прокуратурата от репресивния имидж, който си навлече след акцията в президентството през юли 2020 година Тогава се случи и мотивът за експлоадирането на антиправителствените митинги, които не доведоха до свалянето на Борисов от власт, само че предизвикаха отстраняването на самия Горанов от кабинета. 

" Аз дори допускам някакъв сговор или опит на Петков да подаде ръка на основния прокурор Гешев, тъй като с това си деяние, по едно и също време и незабавно, Петков лиши опцията на своите политически сътрудници в обединението от 17 март насетне да приказват за господство на правото. Те нямат право, до момента в който стоят в коалиция със очевидеца Петков, да приказват за господство на правото. Едно сходно деяние трансформира непремереното, само че законно влизане в постройката на президентството за следствие на хора от президентската администрация в детска игра ", сподели Горанов пред bTV. 

Часове по-рано той беше в ефира на " Панорама " на Българска национална телевизия, където също показа своя версия за скрит план сред изпълнителната власт и Иван Гешев. 

В нея Горанов разгласи, че Кирил Петков " върна жеста на Гешев за това, че Гешев не го преследва за документ с погрешно наличие " - отпратка към инспекцията от края на 2021 година поради проблема с двойното поданство на бъдещия министър председател, който завърши с извод на Спецпрокуратурата, че той не може да бъде измамен под наказателна отговорност.  

В същото изявление някогашният финансов министър поздрави Румен Радев за " кардиналната позиция " поради коментара му в деня на арестите, че " никой не е отговорен, до момента в който не се потвърди от съда ". Горанов разгласи и различна версия за отстраняването му от кабинета " Борисов 3 ", съгласно която той самичък бил напуснал държавното управление поради противоречие с подхванатите промени в ставките на Данък добавена стойност. 

Всъщност през юли 2020 година Горанов обществено разгласи, че да си даде оставката, откакто е " задоволен от осъществяването на един извънредно сполучлив за България проект- присъединението към чакалнята на еврозоната ". Формалният претекст за промяната му беше " да се опровергаят внушенията ", че ГЕРБ, Горанов и още двама настоящи министри в оня миг " са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски ".

Горанов, както и Борисов, и Севделина Арнаудова, не са упрекнати макар формираното досъдебно произвеждане за изказванията на Васил Божков за изнудване и заплащане на " рекет " за над 60 млн. лева. 

Разследването беше форсирано от Министерство на вътрешните работи с арестите на тримата представители на ГЕРБ, само че към този момент е под контрола на прокуратурата. 

На 28 март Бойко Борисов още веднъж ще бъде извикан на разпит в обвиняването, с цел да даде публични показания по случая. От прокуратурата оповестиха, че ще разпитат всички забъркани лица - включително и Владислав Горанов, както и министър председателят Кирил Петков, който стана очевидец по производството. 

От 2 години до момента прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, отхвърляше да организира разпит на Васил Божков по уличаващите му изказвания против ГЕРБ. В петък СГП въпреки всичко позволи, че може да се изпрати писмо с искане за правна помощ до Дубай, където Божков се укрива от 2 години. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР