Бившият финансов министър в кабинета Петков“ Асен Василев умело се

...
Бившият финансов министър в кабинета Петков“ Асен Василев умело се
Коментари Харесай

Асен Василев извади България от Еврозоната

Бившият финансов министър в кабинета „ Петков “ Асен Василев ловко се пробва да трансферира виновността за неуспеха на влизането на България в Еврозоната на служебния кабинет.  

Коалиционният сътрудник на „ Промяната “ Демократична България пък се пробват да трансферират топката на ГЕРБ, които не са в ръководството от две години. „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия популистки афишират победа против еврото. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че Асен Василев е помпал инфлацията в последните две години.  

А каква е истината?

Асен Василев постоянно е имал по-особена позиция за еврото. Като министър Василев наблягаше на концепцията, че е необходим „ необятен публичен спор, с цел да схванат хората какво значи това, с цел да препотвърдим избора си, че желаеме да влезем в еврозоната, с цел да сме безусловно наясно това по какъв начин се случва “ (пред " Дневник ", 16 юли).

През август Асен Василев  добави още един детайл към съображенията си за участие в еврозоната - и вкара претекста за така наречен „ усмирителна риза “.

Асен Василев споделя следното:

„ Моментът, в който би трябвало да влезем в еврозоната, е моментът, в който имаме задоволително мощни институции, които няма да разрешат премахването на валутния ръб и внезапно да се освободи опцията държавното управление на България да натрупа прекалено недостиг... Влизайки в еврозоната без такава „ усмирителна риза “, шансът да тръгнат едни големи обществени разходи и трупане на дълг в действителност е значителен “.

Спорна тематика е каква е концепцията на Асен Василев зад настояването за спор, с който „ да препотвърдим избора си “ за приемането на еврото след 3 години.

Аналитичните съмнения към „ препотвърждаването “ на този избор до момента се употребяват много обикновено от играчите в популистката (и проруската) част на политическия набор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР