Бившият финансов министър Милен Велчев коментира великденските надбавки от по

...
Бившият финансов министър Милен Велчев коментира великденските надбавки от по
Коментари Харесай

Милен Велчев: Аз бих призовал за балансиран бюджет, без дефицит, тъй като икономиката расте с нелоши темпове

Бившият финансов министър Милен Велчев разяснява великденските надбавки от по 70 лв., които бяха отпуснати през днешния ден на пенсионерите, получаващи до 504 лв. на месец.

" Според мен това не е най-хубавият метод към пенсионната система. Но го споделям с запаси, тъй като нямам право да бъда сериозен. Нашето държавно управление също се придържаше към тази процедура, въпреки и единствено на Коледа. Доколкото си припомням тогава идентични суми се раздаваха на всички пенсионери, само че разбирам, че политиката да се компенсират, да бъдат дадени на два пъти единствено на най-нуждаещите се не е казус. Тя е следвана и в предходни години ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Разбира се, че в бюджета има доста повече средства в сравнение с са нужни за едни добавки. Въпросът е по какъв начин се приоритизират разноските и какви цели си слага страната за довеждане докрай на годината. Защото аз съм склонен с държавното управление и с финансовия министър, че една от най-важните цели е да реализираме недостиг през тази година в границите на 3 %. Ако зависеше от мен бих призовал за уравновесен бюджет, без недостиг, защото стопанската система продължава да пораства с нелоши темпове. Много пъти съм повтарял, че инфлацията се подхранва от потребителското търсене, а то от своя страна зависи от приходите. Когато те изпреварват действителното предложение на стоките, резултатът е инфлацията ", сподели Велчев.

" Мисля, че би трябвало да се споделя едно непрекъснато обръщение, което най-сетне да се стигне до повече хора, че размерът на приходите зависи от това какво е направено, размерът на направеното зависи от вложенията, а вложенията ще дойдат единствено при една финансова непоклатимост и по-висока продуктивност на стопанската система.

Това са проблеми, които политиците се пробват над 30 години към този момент да се оправят. Както в едно семейство не може да се харчи необмислено и над финансовите благоприятни условия, и както то не може да живее на повече и повече дълг, по този начин и страната не може да го прави и не трябва с несъразмерни разноски да натоварваме младите, които занапред ще вземат решение дали ще остават в България. В момента дългът не е прекомерно висок, само че е по-висок, от този преди години, и е в траектория, която основава закани за бъдещето ", съобщи още някогашният финансов министър.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР